Zorg

Kind neemt moeders dieetgedrag over. Lijnen is voor kinderen ongezond en gevaarlijk.

Moeders die een dieet volgen, kunnen daar maar beter mee stoppen. Ze geven hun kinderen het verkeerde voorbeeld. Die doen, net als mama, massaal pogingen om dunner te worden, blijkt uit recent onderzoek. Verontrustend, vinden deskundigen, want lijnen is voor kinderen ongezond en gevaarlijk. ‘Met hun stofwisseling komt het nooit meer goed.’

dieet, kinderen, kind, gewicht, eetstoornis, jong, kind, baby, ideaalbeeld,

Van jongs af aan al bezig met je gewicht. Bron: Flickr/ sylvar

Uit onderzoek van psycholoog Doeschka Anschütz van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat slechts acht procent van de kinderen tussen de zeven en tien jaar nooit heeft gelijnd.

Lijnen: Jong bezig met je gewicht

Anschütz ondervroeg vijfhonderd kinderen naar hun eetgedrag en de tevredenheid over hun uiterlijk. Veel kinderen nemen bewust speciale producten, zoals light dranken, of eten minder om af te vallen. Sommigen slaan om die reden hun ontbijt over, wat volgens de onderzoekster juist een verhoogd risico geeft op overgewicht, omdat het de verleiding om tussendoortjes te eten vergroot. Een gemist ontbijt is bovendien funest voor het concentratievermogen.

“Blijkbaar is lijnen op die leeftijd al een issue en zijn kinderen ontevreden met hun uiterlijk. Verontrustend vind ik dat”, reageert Tatjana van Strien, universitair hoofddocent klinische psychologie aan de Radboud Universiteit en auteur van het boek Afvallen op maat. Vooral het feit dat maar liefst een kwart van de kinderen met een normaal gewicht dunner wil zijn, vindt ze reden tot zorg. Van Strien ziet in klinieken voor mensen met een eetstoornis steeds jongere patiënten binnenkomen, soms nog maar negen jaar oud.

Lijnen net als mama

Anschütz ontdekte dat het lijngedrag van kinderen vaak kopieergedrag is. Als de moeder lijnt, is de kans groot dat het kind ook dat met een gezond gewicht dat ook doet. Moeders moeten hun diëten daarom staken, vindt Van Strien. “Zelfs als je in het bijzijn van je kind niet over afvallen praat, pikt het wel signalen op. Dat je niet blij bent met je lichaam en dat uiterlijk belangrijk is.”

Een kwart van de kinderen kijkt volgens het Nijmeegse onderzoek meer dan twee uur per dag tv. “Als je dunner wilt zijn, kun je maar beter buiten gaan spelen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht