Zorg

Daklozen langere tijd onderzocht op tbc

Alle dak-en thuislozen van Leeuwarden worden de komende twee jaar regelmatig onderzocht op tbc. Aanleiding zijn drie uitbraken van de infectieziekte in een jaar tijd.

dakloze, tbc, zwerfer

Bron: ANP/ Robin Utrecht

Tussen juni 2012 en juni 2013 werd bij drie dakloze mannen in Noord-Nederland een besmettelijke vorm van tuberculose geconstateerd. In de zomer van 2012 ging het om een 33-jarige verslaafde man uit Assen die een maand in Leeuwarden verbleef, in oktober van dat jaar om een 43-jarige drankverslaafde uit Leeuwarden en in juni 2013 om een 49-jarige dakloze in Leeuwarden.

De GGD maakte 20 januari 2014 bekend hoe ze de tbc-bestrijding heeft aangepakt. Alle drie werden ze voor behandeling opgenomen in het tuberculosecentrum Beatrixoord in Haren.

Testte op besmetting bij medewerkers en dakloze

Naar aanleiding van de drie gevallen heeft de gezondheidsdienst onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingen onder de contacten van de patiënten. In totaal werden zo’n twaalfhonderd onderzoeken uitgevoerd onder cliënten en medewerkers van opvanginstellingen als Zienn, het Leger des Heils en het Aanloophuis. Ze kregen een mantouxtest en indien nodig een röntgenfoto, die eventuele afwijkingen laat zien.

Ook de daklozen moesten worden geïnspecteerd. Bij de nacht-en dagopvang kwam daarom in november 2012 en februari 2013 een mobiele röntgenunit te staan. Uiteindelijk bleken 11 mensen (actieve) tuberculose te hebben en in 57 gevallen was sprake van een tbc-infectie. In dat laatste geval is de persoon niet ziek, maar drager van de tbc-bacterie met een kans van 10 procent op het ontwikkelen van de ziekte. De patiënten met tbc werden behandeld door Albert Kiers, tbc-arts bij de GGD. De mensen met een besmetting werden drie maanden preventief behandeld.

Tbc niet opnieuw preventief getest

Voorheen werden dak-en thuislozen in het noorden preventief getest op tbc. De GGD is hiermee gestopt omdat de ziekte hier amper voorkwam. Inmiddels is de situatie aan het veranderen, doordat er meer buitenlanders binnen de groep daken thuislozen komen. De GGD beschouwt de recente uitbraken evenwel als incidenten die geen aanleiding geven het beleid te veranderen.

Om toekomstige uitbraken zoveel mogelijk te voorkomen, gaat de GGD de komende twee jaren alle dak-en thuislozen in Leeuwarden regelmatig controleren op tbc met hulp van röntgenfoto’s.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht