Zorg

Nieuw soort operatie bij liesbreuk.

Ziekenhuis De Sionsberg biedt haar patiënten vanaf nu een innovatieve behandeltechniek bij een liesbreuk aan, de zogenaamde TREPP-methode (transrectusschede-preperitoneale procedure). “Deze techniek is nieuw in de liesbreukchirurgie en stelt chirurgen in staat om bij elke patiënt maatwerk af te leveren”, aldus chirurg Martijn Möllers. De Sionsberg is het eerste ziekenhuis in het Noorden die deze techniek aanbiedt.

narcose operatie, tumor, tumorweefsel, operatie

Operatiekamer ( Foto: NDC Mediagroep / Ida Heslinga)

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek. De uitstulping ontstaat doordat er een zwakke plek of een opening in de buikwand zit. Het buikvlies en wat buikinhoud (meestal vetweefsel, soms een stukje van de darm) komen hierdoor als het ware ‘naar buiten’. Dit veroorzaakt een (pijnlijke) zwelling. Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en vaak is een operatie nodig. Tot voor kort kon die operatie in De Sionsberg op twee manieren worden uitgevoerd, met de klassieke methode of via een kijkoperatie. De TREPP-methode combineert de voordelen van de twee bestaande behandelopties.

Kleiner litteken en minder pijn

Met TREPP hoeft een patiënt niet onder algehele narcose, zoals bij een laparoscopische ingreep. In vergelijking met de reguliere methode is het litteken de helft kleiner, ongeveer twee vingers breed. Daarnaast is de nieuwe methode ook zeer geschikt voor mensen die al eerder geopereerd zijn aan een liesbreuk.

Een belangrijk bijkomend voordeel is dat de patiënt met de nieuwe methode minder pijn heeft na de operatie. “Uit onderzoek is gebleken dat ten opzichte van de traditionele methodes de patiënten minder last hebben van zogenaamde postoperatieve pijn. Dat is natuurlijk erg belangrijk, want na een operatie wil je dat de patiënt zo snel mogelijk herstelt. Vroeger lag je voor deze operatie vaak een paar dagen in het ziekenhuis, nu kunnen patiënten vrijwel altijd dezelfde dag naar huis.”

Eerste nieuwe liesbreukoperaties

De chirurgen van De Sionsberg hebben de methode geleerd van het team chirurgen die deze techniek in Nederland ontwikkeld en geïntroduceerd hebben. Vrijdag 17 januari ondergingen de eerste zes patiënten in De Sionsberg een liesbreukoperatie via de TREPP-methode.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht