Zorg

Krijgen van kind mooiste gebeurtenis? Na de bevalling uit balans

Voor veel mensen is het krijgen van een kind de mooiste gebeurtenis in hun leven. Dat die verandering het ook knap lastig kan maken om nog te genieten, mag vaker worden gezegd.

zwangerschapsvergiftiging

 

De eerste drie maanden van het moederschap voelde Marieke zich een opgedraaide veer: constant alert en gespannen. Nooit eerder had ze zich zo moe, incompetent en machteloos gevoeld. “Ik, die als manager nergens mijn hand voor om draaide, kon de verzorging van één zo’n klein baby’tje niet aan, het moest niet gekker worden. Ik was mezelf volledig kwijt.”

Haar zoontje was vier weken te vroeg ter wereld gekomen, waardoor Marieke de kraamtijd grotendeels in het ziekenhuis doorbracht. Dagelijks kreeg ze van minstens zes verpleegkundigen evenzoveel verschillende adviezen over borstvoeding. Eenmaal thuis dronk haar baby zo slecht dat hij afviel. Uit angst dat hij doodging, sliep ze nauwelijks. Van haar omgeving ervoer ze weinig steun.

Meerdere verse moeders hebben het zwaar

Het duurde negen maanden voordat Marieke zichzelf weer enigszins herkende. Toen ze later opnieuw zwanger werd, zag ze huizenhoog op tegen opnieuw zo’n zwaar eerste jaar na de bevalling. Dat ze niet de enige is met een dergelijke ervaring, illustreren de uitkomsten van een recente enquête van het OuderSchap, vakbond voor ouders. Een kwart van de bijna duizend ondervraagde jonge ouders, vooral vrouwen, gaf aan het jaar na de bevalling zwaar, soms té zwaar te vinden.

“In dat jaar moeten vrouwen herstellen, maar misschien nog belangrijker: plotseling hebben ze een kind dat veel van ze vraagt, dat hen nodig heeft,” zegt Rachel Verweij, voorzitter van het OuderSchap. “Niet voor niets meldt bijna 30 procent van de moeders zich na het zwangerschapsverlof ziek. Dat doen ze niet omdat ze niet zo lekker in hun vel zitten. Er is dan echt iets aan de hand. Vermoedelijk is er een nog grotere groep moeders die met het lood in de schoenen weer aan het werk gaat.”

Uit balans

Verloskundige en vrouwencoach Diana Koster, bij wie Marieke hulp vond, trekt de vergelijking met een weegschaal, met aan de ene kant plek voor de dingen die energie geven. Aan de andere kant komt alles wat energie vergt. De weegschaal van veel jonge ouders slaat door naar de kant van de energievreters.

“Veel vrouwen raken na de bevalling uit balans,” zegt Koster. “Het is koorddansen, thuis is het vaak een kwestie van overleven. Relaties gaan in een doe-eenshaal-eens-breng-eens-stand. Gesprekken tussen partners beperken zich tot ‘Haal jij de kinderen bij de opvang, dan doe ik de boodschappen.’ En: ‘Doe jij ze in bad, dan kook ik.’ Om je heen hoor je: je krijgt er zoveel voor terug. Maar op day-to-day basis is dat gewoon niet waar.”

Verheerlijkte roze wolk

Verweij constateert vooral een maatschappelijk probleem: vanuit de zorg zou er meer ondersteuning voor jonge ouders moeten komen. Ook pleit haar vereniging voor een langer zwangerschapsverlof. Dat laatste zou volgens Koster kunnen schelen in de draaglast van moeders.

“Maar dat geldt niet voor alle vrouwen. Sommige moeders worden gelukkiger als ze aan het werk gaan. Waar het vooral om gaat is dat we het met elkaar bespreekbaar moeten maken dat die roze wolk een mythe is. We moeten ophouden te doen alsof het alleen maar leuk is.”

Perfecte moeders bestaan niet

Haar boek ‘Perfecte moeders bestaan niet’, dat vrouwen moet helpen de balans te hervinden, eindigt dan ook met een hoofdstuk over kwetsbaarheid. Laat anderen zien dat je niet perfect bent, bedoelt Koster ermee. “We willen een goede echtgenote zijn, er goed uitzien, genoeg tijd met de kinderen doorbrengen en er een carrière op na houden. Maar multitasken en perfectie gaan helemaal niet samen. Spreek dat uit.”

Keuzes maken, vooral kijken naar wat er wél goed gaat en doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent zijn een paar van Kosters adviezen. “Door die dingen komt de weegschaal weer in balans.” Het hebben van een schuldgevoel vindt ze zonde van de tijd. “Wat is het voordeel van schuldgevoelens? Niemand heeft me daar ooit een zinnig antwoord op kunnen geven. Nee, laat vrouwen wat dat betreft een voorbeeld aan hun man nemen, die heeft van een schuldgevoel waarschijnlijk veel minder last.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht