Zorg

Kinderen leren van spelen. Hoeveel speelgoed heeft een kind nodig?

Kinderen leren van spelen, speelgoed komt daarbij van pas. Maar hoeveel speelgoed hebben ze eigenlijk nodig? En hoe voorkom je dat kinderen erin omkomen? Enkele do’s en don’ts tegen uitpuilende kasten.

opvoeden, opvoeding, ouders, papa, mama, vader, moeder, spelen, peuter, kleuter, kind, thuis,

Bron: GPD

Op het oproepje op Twitter voor dit artikel, om tot (rigoureuze) oplossingen te komen voor overvolle speelgoedkasten, reageerden direct ouders van wie de meesten aangaven dat ze niet dé oplossing hadden. Maar dat ze wel wilden weten waar ze het artikel konden lezen. Want, zo schreef een van hen: “Wát een goed en hoognodig onderwerp!”

“Alle kinderen hebben te veel speelgoed”, zegt spel-en speelgoeddeskundige Marianne de Valck. “Zoveel, dat ze niet meer de kans krijgen om er geconcentreerd mee bezig te zijn of om de mogelijkheden van hun spel uit te diepen. Met als gevolg dat ze hun inventiviteit minder ontwikkelen, hun talent om eigen oplossingen te bedenken.”

Hoeveel speelgoed op welke leeftijd?

Die overdaad aan speelgoed dient zich volgens De Valck al in de babytijd aan, een periode waarin kinderen nauwelijks speelgoed nodig hebben. Met een rekensommetje, gebaseerd op het concentratievermogen van jonge kinderen, laat ze zien hoeveel speelgoed jonge kinderen nodig hebben. De formule die tot 24 maanden geldt: een derde van zijn leeftijd in speelgoed binnen zijn bereik is genoeg.

“Een baby van zes maanden heeft dus voldoende aan twee speeltjes. Een dreumes van twaalf maanden aan vier. In werkelijkheid hebben ze dan al véél meer. Dat hoef je niet weg te gooien. Zet het buiten zijn zicht. Na een week ruil je het met iets waarvoor hij geen aandacht meer heeft.”

Fantasieloos speelgoed

Kun je opa en oma of de verjaardagsvisite opdragen wat ze kinderen geven en hoeveel? Beter van niet, vindt De Valck. “Grootouders hebben het recht om te verwennen. Je kunt anderen wel vertellen wat de interesses van je kind zijn. Ik kan me voorstellen dat mensen dan op zoek gaan naar een cadeau dat daarbij past.”

Overigens meent De Valck dat het overdadige speelgoed vaak ook nog eens het verkeerde speelgoed is. We leven in de overtuiging dat we kinderen moeite moeten besparen, en geven ze daarom speelgoed waarvan duidelijk is wat ze ermee moeten doen. Zo is er een brandweerauto met daarop een knop. Druk je erop, dan hoor je Ik ben Bram de Brandweerman. Een kind is daarmee snel klaar; er wordt geen beroep gedaan op zijn fantasie.”

Welk speelgoed is het beste?

Do: kies slim
De kunst is om dat speelgoed te kopen waarmee kinderen lang plezier hebben. “Kies daarom op basis van de interesse van een kind, niet op wat er in de winkel ligt. Kijk ook naar speelgoed dat je op zoveel mogelijk manieren kunt gebruiken”, adviseert Marianne de Valck. Hoe meer uiterlijke kenmerken, zoals kleur, beweging, licht en geluid, hoe minder kinderen er zelf mee kunnen doen.

Don’t: weggooien
Speelgoed ongevraagd wegkieperen? Niet netjes tegenover een kind, vindt De Valck. “Speelgoed is zíjn bezit. Bovendien leert hij niets van het wegdoen. Vertel dat sommige kinderen weinig hebben, vertel over een inzamelingsactie, zodat hij leert dat het prettig is om te delen.”

Marissa Jolie (6) weet dat. “Als ik niet oplet, geeft ze speelgoed dat ze niets waard vindt aan school of andere kinderen”, vertelt moeder Suzanne Buis. Vaak zetten we dingen die ze weg wil doen op Marktplaats. Een deel van de opbrengst gaat naar haar spaarpot, zodat ze iets nieuws kan kopen wat ze graag wil hebben. Ik moet vaak zelfs uitleggen waarom we iets níet wegdoen.”

Wat geef je een kind cadeau?

Do: naar de speel-o-theek
Van sommige dingen kun je vaak al voorspellen dat een kind er kort mee speelt. De speel-otheek is dan een uitkomst, vindt Jacquelinge Hoos, wier zoon een op afstand bestuurbare auto wilde. “Zo’n duur ding op batterijen kocht ik liever niet. Dus leenden we het van de speel-otheek. Hij probeerde er van alles mee: reed vooruit, achteruit, rondjes, liet hem over zijn been rijden, onder meubels door. En toen alles was ontdekt, was hij er klaar mee. Hij ontdekte zelf dat ook duur speelgoed op den duur niet meer spannend is.”

Door lenen ontdekken kinderen ook of een spel te moeilijk is of te makkelijk.

Don’t: iets ’echts’ geven
Op veel verlanglijstjes staan tastbare dingen. Maar met iets anders is een kind vaak ook blij of blijer, weet Suzanne Postma. Zij geeft haar drie dochters voor hun verjaardag eens een uitje, geld om te sparen voor ’iets groots’ of een abonnement op een tijdschrift. “We leggen het ook wel als keuze voor: een tastbaar iets of een alternatief cadeau. Als ze een uitje krijgen, mogen ze zelf kiezen waarheen.”

Do: grenzen stellen
Wat er met verjaardagen aan speelgoed het huis binnenkomt, hebben ouders niet altijd in de hand. Wat ze wel kunnen doen: grenzen stellen aan hoe speelgoed wordt gebruikt. “Alles wat gevaarlijk is en vies gaat weg, geen discussie. Die grenzen liggen voor iedereen anders,” zegt De Valck. “Praat erover met je kinderen, zoek samen uit wat beter weg kan. Een kind begrijpt dat heus.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht