Zorg

Groningen rookprovincie nr. 1 ’Iedereen om ons heen rookt’

Het aantal rokers neemt weer toe, ondanks alle antirookmaatregelen. Met name in gebieden met veel lager opgeleiden zoals in Noord-Nederland wordt meer gerookt dan elders in West-Europa.  Groningen is rookprovincie nummer 1 maar in delen van Drenthe en Friesland is het niet veel beter. Bovendien komt de groep die vlak na de oorlog is geboren nu op een leeftijd dat het jarenlang roken tot ernstige ziektes en overlijden leidt. Zo is het aantal sterfgevallen aan longfalen (COPD) en diverse vormen van kanker in deze regio beduidend hoger dan gemiddeld. De gemiddelde Groninger leeft daardoor een half jaar korter. Wat vinden rokers daar zelf eigenlijk van?

roken, sigaret

Bron: DvhN/ Corné Sparidaens

Kevin (19) en Jeffrey (23) uit de Groningse woonwijk Beijum: “Je kiest er toch zelf voor of je wilt roken of niet? Alcohol is ook slecht en zo zijn er nog veel meer dingen op te noemen die ongezond zijn. Maar ik kan ook zomaar met mijn scooter een ongeluk krijgen. In onze omgeving is het niet bijzonder om te roken. Iedereen om ons heen rookt.”

Jeffrey zegt dat hij op zijn zestiende is begonnen. Kevin op zijn dertiende. “En we kennen veel jongeren die ook jong beginnen met roken. Gewoon, omdat anderen het ook doen. Het zal wel ongezond zijn maar ja, roken bestaat al zo lang, iedereen deed het vroeger. Tegenwoordig word je overal weggejaagd als roker. Je mag niet meer binnen roken, maar ook niet buiten voor de ingang. Je wordt gewoon gediscrimineerd.”

roken, sigaret

Bron: DvhN/ Corné Sparidaens

Een asbak op het bureau van de dokter

Douwe Dijkstra uit Joure: “Ik rook al vanaf mijn zestiende en ik heb er nooit problemen mee. Ze zeggen wel dat het slecht voor je gezondheid is, maar dat vraag ik me af. Als ik vroeger in het ziekenhuis kwam, stond er een asbak vol peuken op het bureau van de arts. Daar had niemand problemen mee. Ach, er zijn zo veel dingen die ze beweren. Dat er een gat in de ozonlaag zou komen door spuitbussen is ook zo’n voorbeeld. Er zijn toch ook raketten die de ruimte in gaan, die maken dan toch ook gaten in de ozonlaag? Daar hoor je nooit iemand over. We worden voor de gek gehouden en rokers worden steeds meer als criminelen behandeld.”

roken, sigaret

Bron: DvhN/ Corné Sparidaens

“Als ik longkanker krijg, is het mijn eigen schuld”

Reina Sagel (57) uit Veendam: “Ik rook nu al vijfenveertig jaar lang en heb nergens last van. Als ik longkanker zou krijgen, zou het natuurlijk mijn eigen schuld zijn. Ik zou de sigarettenindustrie niet aanklagen, het is mijn eigen keus geweest. Ik rook al vanaf mijn twaalfde jaar. Die eerste was smérig… maar daarna werd het lekker. Zo lekker dat ik niet meer kan stoppen. Ik heb het wel een keer geprobeerd maar ik kon bijna een moord plegen, ik klom bij de muren omhoog van ellende. Als het aan mij ligt, maken ze zich veel te druk om dat roken. Er zijn ergere dingen. Laten ze eerst de mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank eens helpen. De overheid hoeft zich er niet mee te bemoeien of mensen roken. De manier waarop ze rokers behandelen wordt steeds slechter.”

 

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht