Zorg

Tesse heeft autisme – Column Tine van Knijff

We dachten dat hij doof was. Onze dreumes Tesse reageerde niet of nauwelijks op ons, zijn ouders. Hij gedroeg zich anders dan wij verwachtten. Wat te doen?

Op aanraden van het consultatiebureau maakten we een afspraak met het Audiologisch Centrum in Leeuwarden. Gehoortesten volgden. Tesse werkte niet altijd mee. Waarom, dat wisten we toen nog niet. Want zijn gehoor bleek perfect in orde.

Tine van Knijff

Onze zoon Tesse en ik, Tine van Knijff.

Peuterspeelzaal

In de maanden die volgden bleek dat onze zoon zich niet ontwikkelde ‘volgens de boekjes’. De term autisme viel maar daar wilden wij niets van weten: dat heeft onze zoon niet.

Met hulp van het consultatiebureau mocht hij met twee jaar en drie maanden al naar de peuterspeelzaal. Dat zou hem vast helpen, dachten we. Met andere kinderen spelen, leren praten… Maar Tesse was bang. De juf merkte het niet, maar ’s nachts had hij nachtmerries. Hij wilde absoluut niet meer naar ‘school’. Zijn heftige reactie was nodig om ons duidelijk te maken dat er meer aan de hand was dan een peuter die zich anders ontwikkelde.

PDD-nos

We maakten kennis met het Autisme Team Noord (ATN) en maanden van onderzoeken volgden. Alle puzzelstukjes vielen op hun plek en hoewel we de onderzoeken voor onszelf en voor Tesse zwaar vonden, begrepen we dat dit nodig was.

Nog voordat we de uitslag te horen krijgen, wisten wij wat ‘het oordeel’ was: autisme. Tesse heeft een autismespectrumstoornis (ASS), namelijk PDD-nos. Ook is hij hoogbegaafd en vermoedt zijn logopediste dat hij verbale dyspraxie heeft: zijn hersenen maken anders contact met zijn tong dan bij ons het geval is.

MOD

Sinds een paar weken gaat Tesse naar de medisch orthopedagogische dagopvang De Bernebrêge in Dokkum, het MOD. Wij hebben hiervoor gekozen samen met het ATN, het consultatiebureau en de juffen en begeleider van de VVE, de peuterplusgroep waar we vorig jaar met hem terechtkonden nadat de eerste peuterspeelzaal niet geschikt bleek.

Odello en ik zijn geen ouders die gewend zijn hulp te vragen. Maar nu moesten we wel. Het gaat namelijk niet om ons, het gaat om Tesse. Een jongetje dat geniaal en gelukkig is als hij lekker in zijn vel zit, maar onbereikbaar en ongelukkig als hij niet wordt begrepen. Voor hem is onze wereld één grote onbegrepen wildernis.

Beareklas en Mûskes

Tesse moet wennen op het MOD, maar vindt het er ook erg leuk en interessant. Maandags en donderdags gaat hij naar de interne kleuterklas, de Beareklas. Dinsdags en vrijdags gaat hij naar de MOD-groep, de Mûskes. Vier dagen tot drie uur ’s middags onder de pannen. Wij moesten wel even slikken.

Weblog

Tesse en autisme zijn een combi voor het leven. Hij leert ermee leven, wij ook. Vanaf nu vertel ik eens in de twee weken over Tesse, zijn belevenissen en onze ervaringen. Wat betekent autisme in zijn en ons dagelijks leven? Lees ook mijn weblog 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht