Zorg

Waarom worden mensen oud en krakkemikkig? En is dat te stoppen?

Een heel lang en gezond leven. Het is zo’n universele droom. Maar het is inmiddels ook onderwerp van serieuze studie. In het nieuwe Groningse onderzoeksinstituut Eriba speurt hoogleraar celbiologie Gerald de Haan (48) naar een antwoord op de vraag waarom mensen eigenlijk oud en krakkemikkig worden. En of dat te stoppen is.

gerald de haan, ouder, ouderdom, alzheimer

Gerald de Haan Bron: LC/ Karel Zwaneveld

Om het voortslepende debat over de pensioenleeftijd kan de wetenschapper die dagelijks met veroudering bezig is eigenlijk alleen maar lachen. Want goh, zegt Gerald de Haan, wat reageren we traag op het zonneklare feit dat onze levensverwachting enorm is toegenomen. “We praten er eindeloos over en ondertussen is de pensioenleeftijd nog maar met twee jaar verhoogd. Twee jaar! Dat is niks!”

Ouder dan onze ouders

We hebben het volgens De Haan gewoon nog niet door. “We denken nog steeds dat het zo moet: naar school, studeren, werken en dan op een dag naar een verzorgingshuis. Maar met een hogere leeftijd wordt alles anders. Misschien kunnen we wel drie keer studeren. Wat is er tegen een nieuwe opleiding op je veertigste, als je weet dat je minstens tachtig wordt?”

Het is voor hem zo duidelijk als wat. Hij wordt waarschijnlijk veel ouder dan zijn oma ‘die al op haar 62ste in een stoel bij het raam ging zitten’. Zijn dochters van zestien en negentien worden ouder dan hij. En zijn kleinkinderen – wie weet – nog ouder. “De afgelopen 150 jaar is de mensheid er elke tien jaar twee jaar op vooruitgegaan. Er is geen reden om te denken dat het de komende tijd anders gaat. Evolutionair gezien is er geen reden voor de dood op een bepaalde leeftijd.”

Onderzoek naar Alzheimer en ouder worden

De Haan geeft leiding aan het nieuwe onderzoeksinstituut Eriba (European Research Institute for the Biology of Ageing) in Groningen. Een modern laboratorium zoals alle andere, op het eerste gezicht. Rijen microscopen. Koelkasten met glazen schaaltjes met rode deksels. Dit is de plek om de komende jaren in de gaten te houden, want hier wordt revolutionair onderzoek verwacht. Over hoe ouderdomsziektes als Alzheimer te genezen zijn. Of te voorkomen. En hoe het eigenlijk komt dat mensen ouder worden.

De Haan: “Voor de meesten klinkt het als een gegeven. Mensen worden ‘nu eenmaal’ ouder. En ouderdom komt ‘nu eenmaal’ met gebreken. Wij vragen ons hier af: wanneer begint ouderdom dan? En waarom? Hoe kan het dat een wond bij een kind zo heelt en dat het bij ouderen lang duurt? Of nooit goed komt?”

Waarom worden we bij oud ook gammel?

Het begin van een antwoord bevindt zich ergens in zijn complexe vakgebied, waar hij nonchalant en humoristisch over praat. De kern is als volgt: vanaf het begin van menselijk leven – de samensmelting van eicel en spermacel – delen cellen zich en blijven zich delen. Tot er foutjes bij de celdeling ontstaan. Of de deling stopt. Dat zijn de momenten waarop mensen ziek worden. Of sterven. “Wij vragen ons nu af: waarom gaat het mis? Waarom stopt het?”

Niet alleen in Groningen, ook in Keulen, Kopenhagen en Newcastle hebben onderzoekers zich op de wetenschap van het gezond ouder worden (‘healthy ageing’) gestort. “Allerlei ontwikkelingen vallen samen. We weten steeds beter hoe lichaamscellen zich gedragen. We hebben betere apparatuur, krachtiger computers. En overheden willen nu in dit onderzoek investeren. Want het is prettig als we langer gezond leven, maar het is natuurlijk ook veel goedkoper.”

Remedie tegen Alzheimer

Ook multinationals in geneesmiddelen en voeding kijken reikhalzend over De Haans schouders mee. “We worden nog niet gesponsord, nee, maar bedrijven zijn wel erg geïnteresseerd in wat hier gebeurt. Vooral in het onderzoek dat concreet resultaat zal opleveren. Zoals onze studie naar een remedie tegen Alzheimer. Dat is op dit moment De Heilige Graal. Een van de schatten waar wetenschappers wereldwijd naar speuren.”

Uw onderzoek roept een cruciale vraag op: waarom zouden we het leven nóg verder rekken?

“Ik denk helemaal niet dat Alzheimerpatiënten of familieleden van Alzheimerpatiënten zich zo’n vraag stellen. Die zouden graag willen dat zo’n ziekte te genezen of te voorkomen was.’’

Medicijn tegen ouder worden

Maar u doet niet alleen onderzoek naar ouderdomsziektes. U doet ook onderzoek naar ouderdom op zich. Is het ook voorstelbaar dat u dáár een remedie tegen vindt?

“Ouder worden is, kort gezegd, slijtage van al het menselijke weefsel, alle organen. Dus dan zouden we iets moeten vinden dat slijtage op alle fronten tegengaat en dat lijkt op voorhand heel, heel lastig. Toch is er al een stap gezet. Zo kan bij muizen en wormen een gen worden uitgeschakeld, waardoor de stofwisseling geremd wordt, en de dieren gemiddeld 10 tot 30 procent langer leven. Dat gen zou je in theorie ook bij mensen kunnen uitschakelen. Bij de conceptie, in een lab. Maar dat is genetische manipulatie en dat gaat ethisch gezien natuurlijk veel te ver. Maar er wordt nu wel gezocht of je zo’n gen ook met bepaalde voeding kan uitschakelen. Of met een pil. Wordt zo’n ‘ouderdomspil’ gevonden, dan is dat big business.”

Zou u zo’n pil slikken?

“Als er eentje zonder bijwerkingen komt? Dat mijn leven in één keer met tientallen jaren verlengt? Dan ben ik de eerste. Natuurlijk. En de mensen om me heen krijgen ’m ook. De meesten althans, haha. Ik wil het nog wel weten hoor. Wat voor spannends en leuks er allemaal in de toekomst ligt.”

Overvolle aarde

U zegt: er is evolutionair gezien geen reden waarom we op een bepaalde leeftijd sterven. Maar die reden is er toch wel? We kunnen op dit beperkte aardoppervlak toch niet allemaal doorleven?

“De Britse econoom Malthus voorspelde in de negentiende eeuw al dat de aarde snel vol zou raken en zie: hij was wat pessimistisch. Ik denk dat de bevolking zich op bepaalde plekken zal stabiliseren, zoals nu in West-Europa. En dat mensen naar legere oorden zullen trekken. Rusland. Canada. Daar kunnen nog miljoenen bij. Bovendien: het is niet uitgesloten dat er iets gebeurt waardoor de wereldbevolking opeens weer uitdunt.”

Eeuwig leven

Is ‘eeuwig leven’ voor u voorstelbaar?

“Het interessante is dat er al vormen van ‘eeuwig leven’ bestaan. We bestuderen hier een worm die zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Wordt hij doormidden gesneden, dan krijgt hij weer een nieuw kopje, en gebeurt dat nog een keer, komt er weer een kopje en zo maar door. Hoe kan dat? Weten we dat, dan komen we misschien dichtbij een antwoord hoe eeuwig leven ontstaat. Voor mensen zou het nu al voor te stellen zijn als ze zichzelf zouden klonen. Maar goed: dat zou natuurlijk een hele berg ethische dilemma’s opwerpen. Mij lijkt het niks. Er zijn aangenamere manier om voor nakomelingen te zorgen dan jezelf klonen. Bovendien: we houden dan dezelfde mensen en dat is helemaal niet goed. We willen toch juist weer nieuwe mensen? Met nieuwe ideeën. Nieuwe inzichten. Zo gaat de mensheid vooruit.”

‘Middel tegen Alzheimer is er binnen twintig jaar’

Binnen twintig jaar is er een middel om de ziekte van Alzheimer te voorkomen, zegt hoogleraar celbiologie Gerald de Haan. “De ziekte verhelpen als je het al hebt, zal heel lastig blijven. Maar de ziekte voorkómen: daar zullen we grote stappen in zetten.”

Volgens De Haan komen allerlei ontwikkelingen samen die een remedie dichterbij brengen. “Er wordt op vele plekken ter wereld onderzoek gedaan, we weten inmiddels veel meer over de oorzaak en er zijn veel exactere screenings van het brein mogelijk. We hoeven niet meer in de hersenen van patiënten te snijden.”

Steeds meer Alzheimerpatiënten

Industrie en overheden willen bovendien graag investeren omdat het aantal alzheimerpatiënten hand over hand toeneemt. In Nederland ligt het aantal nu rond de 200.000, maar de verwachting is dat het er in 2030 al 400.000 zullen zijn.

Wereldwijd zijn het er inmiddels 20 miljoen. De verklaring: mensen worden steeds ouder en krijgen dus ook steeds vaker last van de ouderdomsziekte.

Hoe ontstaat Alzheimer?

Inmiddels is bekend dat de ziekte wordt veroorzaakt door zogeheten eiwitklontering in de zenuwcellen in de hersenen. Cellen functioneren daardoor niet meer goed of sterven langzaam af.
In het Groningse onderzoeksinstituut Eriba zijn ze inmiddels zo ver dat ze bij wormen en muizen genen hebben ontdekt die de eiwitklontering kunnen vertragen. De Haan: “Het is de komende jaren zoeken naar een stofje dat bij mensen hetzelfde kan.”

DIt verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht