Zorg

Nog steeds geen griepepidemie. Maar griepepidemie komt eraan.

Er is nog steeds geen griepepidemie in Nederland en België Dat blijkt uit de meest recente cijfers van www.degrotegriepmeting.nl: een internetmeting naar griep en verkoudheid waaraan 16.000 vrijwilligers in Nederland en België meedoen. Ook in de ons omringende landen is er nog geen sprake van epidemische griep.

griep, verkoudheid, griepepidemie

De wintergriep wordt door diverse instanties nauwgezet in de gaten gehouden. Via vrijwilligers in Europese landen worden de gegevens van dag tot dag bijgehouden op www.influenzanet.eu. Via peilstations van huisartspraktijken in Europese landen (in Nederland gecoördineerd door het Nivel en in België door het WIV/ISP) worden de griepgegevens wekelijks gepubliceerd op www.euroflu.org.

Wanneer spreken we van een griepepidemie?

“Het aantal griepachtige ziektebeelden schurkt weliswaar tegen de drempelwaarde aan, maar tot op de dag van vandaag zien wij nog steeds geen epidemie,” stelt Carl Koppeschaar van de Grote Griepmeting en Influenzanet. In de maand januari hanteren we in Nederland een drempelwaarde van 330 ziektebeelden per 100.000 personen. Doorgaans zijn dat gevallen van RSV bij jonge kinderen en gevallen van (zware) verkoudheid. Stijgt dit aantal griepachtigen tot boven de 450 per 100.000 deelnemers, dan wordt bij ons de epidemische grens overschreden.

Twee achtereenvolgende weken boven dit aantal en we spreken van een epidemie.”

Bijna-epidemie

Vorige week, week 3 van 2014, maakten de Nederlandse media uit cijfers van het Nivel op dat er sprake was van een ‘bijna-epidemie’. “In Nederland gaat slechts 25% van de patiënten met een griepachtig ziektebeeld naar de huisarts,” vervolgt Koppeschaar. “Dat zijn meestal ouders met zeer jonge kinderen. Zij maken zich zorgen over de hoge koorts en luchtwegaandoeningen bij hun kind.

Verder zien de huisartsen veel riscicogroepen, waaronder 65-plussers. De Grote Griepmeting krijgt minder rapportages van zeer jonge kinderen. Maar wij zien wel de rest van de bevolking, waaronder ook riscicogroepen en 65-plussers. Volgens de gegevens van de Grote Griepmeting is er bij hen nog geen sprake van epidemische griep.”

Griep komt er nog aan

Het bericht in de media van vorige week over een ‘bijna-griep’ was erg voorbarig. De nieuwe weekcijfers van het Nivel laten voor Nederland nu een daling van het aantal griepachtige ziektebeelden zien. Het WIV/ISP in België ziet ook nog geen tekenen van een epidemie.

In Europa heeft de griep inmiddels de kop opgestoken in Portugal, Spanje en Italië. Omdat griep vaak van west naar oost en van zuid naar noord door Europa trekt, valt te verwachten dat binnen niet al te lange tijd de griepgolf ook België en Nederland bereikt.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht