Zorg

Radiotherapie nu ook in Zuidoost Drenthe in Scheper Ziekenhuis

Het radiotherapie-centrum van het UMCG op het terrein van het Scheper  Ziekenhuis in Emmen is vrijdag officieel in gebruik genomen door Jos Aartsen,  voorzitter Raad van Bestuur UMCG en door Kees Donkervoort, voorzitter Raad van  Bestuur van Zorggroep Leveste Middenveld.

Sinds september 2012 kunnen  oncologiepatiënten uit plaatsen uit de regio Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal  dichtbij huis behandeld worden. Onlangs is het tweede bestralingstoestel in  gebruik genomen, waardoor het nu mogelijk is jaarlijks ongeveer duizend  patiënten in Emmen te behandelen.

 

Radio-therapie Zuidoost-Drenthe

Radio-therapie in Zuid-Oost Drenthe ( Foto: Bert ten Velde)

 

Radiotherapie-centrum in Zuidoost-Drenthe

Het radiotherapie-centrum in Emmen heeft grote meerwaarde voor  oncologiepatiënten in Zuidoost-Drenthe en de regio Stadskanaal. Zij moesten tot  voor kort gedurende één tot zes weken dagelijks meerdere uren reizen voor hun  bestraling in het UMCG in Groningen. De reistijd maakte de soms toch al zware  behandeling extra belastend.

Zelfde behandeling als in UMCG

De behandeling in Emmen is van dezelfde hoge kwaliteit als in Groningen en  volgens de geldende UMCG-standaard. De vestiging in Emmen is een onderdeel van  de afdeling Radiotherapie van het UMCG en kwam tot stand in samenwerking met het  Scheper Ziekenhuis. De afdeling maakt gebruik van een CT-scan en laboranten van  het Scheper Ziekenhuis als voorbereiding op de bestraling. In het nieuwe  radiotherapie-centrum bieden radiotherapeuten, laboranten en medewerkers  zorgadministratie en patiëntenservice van het UMCG dagelijks radiotherapeutische  zorg aan patiënten. Afhankelijk van de indicatie, de capaciteit en het  postcodegebied worden patiënten ingepland voor bestraling en/of follow-up in  Emmen.

Radiotherapie Zuidoost Drenthe

Radiotherapie nu ook in Zuidoost Drenthe
(Foto: Bert ten Velde)

 

Beter voor patient

Kees Donkervoort omschreef het radiotherapie-centrum als een ‘fantastische  faciliteit voor de bewoners van de regio’. “Oncologiepatiënten hoeven niet meer  naar Groningen of naar Zwolle voor de noodzakelijke behandelingen. Dicht bij  huis is nu een ‘bron van hoop’ gevestigd waar kans op genezing wordt  geboden.”

Net als Donkervoort stak ook Jos Aartsen de loftrompet over de nieuwe loot  aan de stam van het UMCG. “We hebben de capaciteit in Emmen hard nodig”, benadrukte Aartsen in zijn speech. “In de komende tijd gaat het aantal  oncologiepatiënen helaas fors toenemen.”

 

Door Paul Abrahams

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht