Zorg

Dode na gebruik anticonceptiering. Wat zijn de gevaren van Nuvaring?

Bij het bijwerkingencentrum Lareb is een melding binnengekomen van een sterfgeval na het gebruik van de Nuvaring, een anticonceptiemiddel. Het gaat om een ring die vrouwen in de vagina plaatsen en hormonen afscheidt. Het sterfgeval dateert van 2009 maar is pas recentelijk gemeld.

nuvaring, anticonceptie

Wikimedia/ Sakky

Inmiddels zijn ook 40 doden gemeld na het gebruik van Diane-35, 22 doden na Marvelon en 14 na Yasmin, allemaal anticonceptiepillen. Directeur Agnes Kant van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb heeft vrijdag een bericht van het VPRO-radioprogramma Argos hierover bevestigd. Vrijwel al deze vrouwen zijn overleden aan de gevolgen van bloedklonters (trombose). Dat zijn bijwerkingen van de pil en de nuvaring.

Nuvaring niet enige factor overlijden

Kant tekent aan dat je nooit een op-een vast kan stellen of de vrouwen ook daadwerkelijk overleden zijn door het gebruik van het hormonale anticonceptiemiddel. “Of je trombose krijgt, is afhankelijk van meer factoren. Aanleg en roken bijvoorbeeld. Wel kan je stellen dat een deel van deze vrouwen niet zou zijn overleden als ze het middel niet gebruikt zouden hebben.”

Beschermt de morning-afterpil ook zware vrouwen?

De morning-afterpil wordt onder de loep genomen op Europees niveau. Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA onderzoekt of de pil wel goed werkt bij zware vrouwen. De morning-afterpil beschermt tegen zwangerschap na onveilige seks, door te zorgen dat de eisprong wordt geblokkeerd of uitgesteld. Lareb kreeg vanaf 2006 tien meldingen van vrouwen die zwanger zijn geworden door de morning-afterpil heen. (ANP)

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht