Zorg

Vechten tegen doemscenario. Dringend op zoek naar een nieuwe antibiotica.

De wereld heeft dringend behoefte aan nieuwe antibiotica, de kans op een uitbraak van resistente bacteriën wordt steeds groter. Hoogleraar Oscar Kuipers over de race tegen de klok ter voorkoming van een wereldwijde catastrofe. “We hebben tijd nodig.”

Oscar Kuipers, antibiotica

Oscar Kuipers. Foto DvhN/ Pepijn van den Broeke

Het zou zomaar kunnen gebeuren: een uitbraak van resistente bacteriën, terwijl wij geen antibioticum meer hebben dat ons beschermt. Een catastrofe, zegt hoogleraar moleculaire genetica Oscar Kuipers. Maar hij gaat ons daarvoor behoeden. Tenminste, dat is zijn bedoeling. Kuipers werkt aan de ontwikkeling van nieuwe antibiotica en streeft met zijn onderzoek naar een oplossing. Die ligt niet binnen handbereik, maar aan zijn enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen. Zelfs zijn lunch laat hij onaangeroerd op tafel liggen als hij aan het vertellen is over zijn zoektocht naar nieuwe antibiotica.

Hij zou het prachtig vinden als het zijn team is, dat ’het’ vindt. Het jarenlange, fundamentele onderzoek wordt dan opeens echt toegepast en is niet alleen van wetenschappelijk, maar ook van maatschappelijk belang. Maar, zegt hij bezwerend, voor het zover is, zijn we jaren en jaren verder.

Opzoek naar nieuwe moleculen

Zijn zoektocht is geen gemakkelijke. Samen met zijn onderzoeksteam – dat bestaat uit negen personen – vult Kuipers de pijplijn, zoals hij het noemt, met allerlei nieuwe moleculen. Die moleculen bestaan uit delen van heel veel bestaande antimicrobiële stoffen – stoffen gericht tegen bacteriën – die in verschillende volgordes en combinaties aan elkaar worden gezet. Ze worden geproduceerd door levende bacteriën. “Met behulp van een supersnelle activiteitstest kunnen we zien welke moleculen goed werken tegen verschillende ziekteverwekkende en resistente bacteriën en welke niet”, zegt Kuipers. “Stapje voor stapje komen we zo bij goede, werkende moleculen.”

Hij gebruikt daarvoor peptiden, moleculen uit de natuur, die lange tijd niet zijn gebruikt als antibiotica omdat ze als nadeel hebben dat ze snel worden afgebroken in het menselijk lichaam. Daarom probeert Kuipers peptiden te maken die gestabiliseerd worden door ringetjes, die in de bacterie gemaakt worden. Ze worden daardoor minder snel afgebroken. Uit de pijlijn komen misschien een paar dozijn goedde loleculen rollen, zegt Kuipers. Die worden vervolgens in detail onderzocht op hun dodende activiteit tegen Multi-resistente bacteriën. Die antimicrobiële stoffen zijn ‘nieuw in de natuur’en dus onherkenbaar voor ziekteverwekkende bacteriën, wat de kans op resistentie flink verkleint.

“Die goede, werkende moleculen zien we nu langzaam maar zeker ontstaan”, zegt Kuipers. “En, onder andere, dankzij een groot EUproject hebben we de komende vier jaar het geld en de tijd om deze nieuwe moleculen te pakken te krijgen en te testen. Maar om het ultieme peptide, het natuurlijke molecuul, met alle gewenste eigenschappen te vinden, moeten we ook wat geluk hebben.”

Onderzoek niet overbodig

Het is zeker niet onwaarschijnlijk dat Kuipers en zijn onderzoeksteam de goede moleculen vinden. “Wereldwijd zijn er niet zo veel initiatieven die zich bezig houden met nieuwe peptideantibiotica”, zegt Kuipers. “Zes of zeven onderzoeksteams, schat ik, werken hier aan. Maar wij zijn een van de eersten die ook naar deze medische toepassingen kijken.”

Gelukkig maar, want het doemscenario dat Kuipers eerder schetste is absoluut mogelijk. “Er bestaat al veel resistentie”, zegt Kuipers. “En een bacterie kan zich razendsnel verspreiden. In ziekenhuizen is dat al gebeurd, waarbij zelfs doden zijn gevallen. In Nederland is de hygiëne groot, maar ook hier is er gevaar. Vandaar ook dat de Europese Unie miljoenen euro’s in onderzoek naar antibioticaresistentie, en de remedie daartegen, stopt.”

Nog niet klaar voor een epidemie

Ook al vindt Kuipers de juiste moleculen voor een nieuw antibioticum, het vervolgtraject zal ook weer jaren in beslag nemen. “Eerst worden ze getest in het lab, waar miljoenen euro’s voor nodig zijn”, zegt Kuipers. “Daarna op proefdieren en pas dan op mensen, via clinical trials. Ook dat zal nog honderden miljoenen euro’s kosten.”

“Hopelijk komt zo’n catastrofale epidemie er niet”, zegt Kuipers. “Of laat het in ieder geval nog jaren en jaren duren. We hebben tijd nodig.” En misschien is het dan Kuipers met zijn team die ons redt.

iGem competitie

Samen met zijn onderzoeksteam bestudeert Oscar Kuipers de genetische modificatie van bacteriën. De resultaten van zijn onderzoek zijn belangrijk voor, bijvoorbeeld, het onderzoek naar nieuwe antibiotica. Kuipers speelt daarmee een belangrijke rol in de projecten van miljoenen euro’s die zijn toegekend in dit gebied door de EU.Kuipers geeft elk jaar leiding aan het studententeam van de RUG, dat meedoet aan de iGem competitie in Boston. Doel van de competitie, een soort WK in synthetische biologie, is biotechnologie gebruiken om een bacterie te bouwen die een nuttige taak kan uitvoeren. In 2012 werd ‘zijn’ team kampioen. Ze ontwierpen een biologisch detectie systeem dat de versheid van vlees controleert.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht