Zorg

Wat doen schoenen met je voeten? Blessures door hoge hakken, laarzen en slippers

We kennen allemaal de pijn na een lange dag op hoge hakken of zelfs na een wandeling met platte schoenen. Maar wat doen deze schoenen nu eigenlijk echt met ons lichaam en onze voeten? En welke moeten we dan wel dragen? Podologen dr. Jacqueline Sutera en dr. Neal Blitz geven hun advies.

hakken, hoge hakken, schoenen, voeten, stilleto, hak, blaren, schoen

Bron: Flickr/ infomatique

Stiletto’s

Door hakken te dragen verschuift het gewicht naar de bal van je voet, waardoor er druk ontstaat. Ze zorgen ook voor een evenwichtsprobleem: hakken duwen je knieën en heupen naar voren, waardoor je pijn krijgt aan je rug en benen.

Stiletto’s kunnen leiden tot: hyperextensie, enkelletsels, breuken van de middenvoet, neuromen (goedaardige zenuwtumoren), geknelde zenuwen, eeltknobbels en hamertenen.

Sleehakken

Ook ‘wedges’ hebben hakken, wat druk zet op je voeten en je lichaam naar voren duwt. Maar deze hakken hebben doorgaans wel een beter kussen, terwijl het platform de bal van je voet beschermt en buiging beperkt. Dat zorgt voor een beter evenwicht.

Sleehakken kunnen leiden tot: hyperextensie, enkelletsels, breuken van de middenvoet, neuromen (goedaardige zenuwtumoren) geknelde zenuwen, eeltknobbels en hamertenen.

Laarzen met hoge hakken

Afhankelijk van de hoogte van de hak kunnen deze schoenen tot dezelfde problemen leiden als stiletto’s. Een hoogte van vijf centimeter of lager is het beste. “Er is ook een vuistregel: per anderhalve centimeter komt er 25 procent lichaamsgewicht bij op de voorkant van je voet”, aldus dr. Blitz. Het is wel zo dat je bij een laars meer steun hebt aan je enkel, waardoor het risico op letsels kleiner is.

Laarzen met hoge hak kunnen leiden tot: hyperextensie, eeltknobbels en hamertenen.

Dijlaarzen

Als de hakken hoog zijn, dan krijg je dezelfde problemen als hierboven. “Maar de bekleding rond je been creëert wel een groter bewustzijn van je been in het algemeen”, weet dr. Blitz. Dat kan helpen bij je stabiliteit.

Dijlaarzen kunnen leiden tot: hyperextensie, breuken van je middenvoet, neuromen (goedaardige zenuwtumoren), geknelde zenuwen, eeltknobbels en hamertenen.

Ballerina’s

‘Maar je schoenen kunnen ook té plat zijn’, weet dr. Sutera. Ballerina’s bieden niet voldoende steun aan de voetholte en niet genoeg demping of schokabsorptie. Platte schoenen zijn wel beweeglijk en doen je spieren harder werken, waardoor ze sterker worden.

Ballerina’s kunnen leiden tot: ontstekingen, tendinitis (peesontsteking), hielpijn, verrekkingen, stressfracturen of externe kwetsuren (bijvoorbeeld stappen op een nagel).

Sneakers

Sneakers hebben een dikkere zool dan ballerina’s, dus geven ze wel een kussentje en schokabsorptie. Als je extra kussentjes of steun aan je voetholte nodig hebt, kan je die in deze schoenen nog inbrengen. Sneakers zijn  ook erg beweeglijk en beschermen je voet tegen de omgeving.

Sneakers kunnen leiden tot: ontstekingen, tendinitis (peesontsteking), hielpijn, verrekkingen en stressfracturen.

Loopschoenen

Te veel kussen is ook niet goed’, weet dr. Blitz. ‘Dan krijg je immers niet de voet-brein feedback die je in staat stelt om de grond te voelen.’ Deze schoenen zijn ideaal voor een voorwaartse beweging, lopen, wandelen joggen, maar niet voor bergwandelen, dansen, fietsen, enzovoort.

Loopschoenen kunnen leiden tot: chronische spanningsletsels, vooral aan de hiel.

Flipflops of teenslippers

‘De meeste flipflops zijn te plat, te dun en te open’, aldus dr. Sutera. Dat stelt de voet bloot aan de omgeving en biedt niet voldoende steun of kussen voor de voetholte. Het riempje tussen je tenen is ook gevaarlijk, omdat het je teenspieren dwingt om te veel te grijpen. Bovendien is het ook vaak zo dat de grote teen van de flipflop hangt, waardoor het risico op teenbreuken groter is.

Flipflops kunnen leiden tot: ontstekingen, tendinitis (peesontsteking), hielpijn, verrekkingen, breuken en externe kwetsuren (bijvoorbeeld stappen op een nagel).

Regenlaarzen

Regen zorgt voor een vochtige omgeving, en regenlaarzen zijn meestal gemaakt van latex of andere dikke, niet-ademende materialen. ‘Je loopt er ook moeilijk mee, waardoor je er meer moe door wordt’, weet dr. Blitz. De bovenkant van je laars kan ook oncomfortabel schuren tegen je scheenbeen.

Regenlaarzen kunnen leiden tot: schimmels, bacteriën, wratten en blaren.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht