Zorg

Negenjarige overleed aan hersenbloeding. Door transplantatie redde ze 4 levens

Negen lentes telde Irene Geerling in 2008 toen het noodlot in september van dat jaar toesloeg. Nooit weer ziek geweest sinds haar vierde jaar, een toonbeeld van levenslust, sportiviteit en hulpvaardigheid. En dan op een dag in september krijgt zij een hersenbloeding en wordt opgenomen in het ziekenhuis in Sneek. De maandag is het zo ernstig dat zij per traumahelikopter naar Groningen wordt vervoerd.

Irene Geerling, donor, organen

Irene Geerling

Dinsdagavond vertelt de arts: ‘Ik ben bang dat Irene hersendood is’  hij baseert zich op een zevental scans tussen die maandag en woensdag. Een dag eerder, maandagavond, had een neuroloog nog aan de beide ouders Jolanda en Gerben Geerling uit Lemmer verteld dat zij dinsdag ‘Van de beademing af zou gaan om te kijken hoe zij zou reageren’. Het ging echter steeds slechter mede doordat het vochtgehalte in de hersens almaar toenam. Artsen vertellen in de loop van dinsdag aan beide ouders dat er rekening gehouden moest worden met een mogelijk overlijden.

Organen van overleden dochter doneren

“Mijn man zei toen in een opwelling ‘Kunnen jullie ook nog iets met de organen?’ Irene was een turnster, met hart en ziel kun je wel zeggen. Zij turnde in de selectieklasse en was fitter dan de gemiddelde leeftijdsgenoot, in dat kader maakte hij die opmerking.” Woensdagochtend kwam het afscheid, Irene overleed op die woensdag om 14.45 uur. In de ochtenduren was er contact gelegd met een donorkandidaat. Om 00.00 uur ’s avonds gingen de hartklepjes naar iemand die op de wachtlijst stond, de lever naar een veertienjarige en de nieren naar twee oudere vrouwen van 60 en 52 jaar.

“Irene was altijd zo’n hulpvaardig kind, ik weet zeker dat zij blij zou zijn om op deze manier nog andere mensen te helpen”, zo is de overtuiging van Jolanda Geerling die overigens samen met haar man ook in die tijd al drager was van een donorcodicil.

Verdriet verwerken

Op die wijze diende de dood van Irene toch nog een doel, ook al blijft haar dood een horrorfilm die je als ouder en zusters je leven lang meedraagt. Het lag daarna voor de hand dat de jongste van drie dochters, Esther (16) en Janneke (18) zijn haar zussen, nadien onevenredig veel aandacht kreeg. Jolanda Geerling kwam veel in het nieuws, van SBS6, Hart van Nederland tot het vrouwentijdschrift Vriendin. Lange tijd wist zij zo haar denken en gevoel een andere richting te geven, af te leiden van de impact van het verliezen van een kind. Zo waren er voor haar ook vragen waar zij graag een antwoord op had willen hebben, maar nooit zal krijgen.

“Ik heb zelf altijd het idee gehad dat Irene een tumor in het hoofd heeft gehad. Na het overlijden heb ik de patholoog ernaar gevraagd maar hij kon vanwege het vele bloed in het hoofd niet zien of de tumor er altijd al zat of sinds kort. En dat doet pijn, het idee dat het vermijdbaar zou zijn geweest. Ik had het graag willen weten, graag mijn gelijk willen hebben.”

Weer met het gezin wat er wél is bezig zijn

Echter ‘als’ bestaat niet bij dergelijke tragische gebeurtenissen, hooguit zou het een schuldgevoel kunnen oproepen. Jolanda Geerling ontdekte in de loop der jaren dat al die publiciteit haar weliswaar afleiding bezorgde, maar dat dit haar ook wegvoerde van de essentie van het verdriet. En die essentie is een leven lang leren leven met het verlies, aandacht geven aan het gezin dat er nog wél is, vergeving vragen als de aandacht weer eens te veel uitgaat naar Irene. Het zal allemaal beetje bij beetje komen en geleidelijk beter gaan. Het zal haar sterker maken en dat is ook de reden dat Jolanda Geerling haar verhaal wil vertellen en zich zo sterk maakt voor de Nederlandse Transplantatie Stichting om nieuwe donoren te werven.

“Ik doe het niet voor mezelf, ik hoop dat de nagedachtenis aan Irene mensen over de streep zal trekken om ook orgaandonor te worden.” En dat is helemaal in de geest van Irene zoals zij tijdens haar leven was: altijd behulpzaam, immer andere mensen willen helpen.

Meer informatie over orgaan-en weefseldonatie is te vinden op www.transplantatiestichting.nl.

Aantal orgaandonoren blijft stijgen

Steeds meer mensen staan bij leven of na hun dood organen af voor transplantatie. In 2013 geven 521 mensen bij leven een (deel van een) orgaan (2012: 490). Daarnaast zijn er 255 overleden (postmortale) orgaandonoren (2012: 252). Ondanks de toename van donoren is het aantal transplantaties in 2013 ongeveer gelijk gebleven. Er worden in 2013 totaal 1224 transplantaties uitgevoerd (2012:1236), waarvan 521 met een orgaan van een levende donor en 703 orgaantransplantaties met organen van overleden donoren.

De wachtlijst voor een orgaantransplantatie is met 11 procent gedaald. Op 1 januari 2014 staan er 1146 mensen op de wachtlijst voor een donororgaan. Op 1 januari 2013 waren dat er 1286. Met name de wachtlijsten voor nier- en levertransplantatie nemen af: respectievelijk met -14 en -16 procent. Ondanks een gelijkblijvend aantal harttransplantaties, is de wachtlijst voor een harttransplantatie gegroeid. Hoewel er minder weefseldonoren zijn (-6 procent) dalen in 2013 de wachtlijsten voor een hoornvlies- en bottransplantatie.

Deze voorlopige jaarcijfers zijn bekend gemaakt door de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

Dit verhaal van Rynk Bosma verscheen in de ZuidFriesland

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht