Well-being

Ongelukkig door de onbewuste meetlat

Echt waar? vraagt ze. Echt? Dan zou ik dat echt heel erg vinden. Dat is toch echt niet te geloven!

joke land, echtheid

Joke Land

Als je luistert naar de taal van deze vrouw, hoor je waar ze onbewust de hele wereld op meet. Op echtheid en op onechtheid.

Ze komt voor een consult. Ze is ongelukkig door de onechtheid om haar heen. Overal voelt ze onechtheid. Ze heeft problemen met relaties in het werk, het loopt uit de hand. Ze krijgt ruzies.

Ik leg uit dat wanneer je de hele wereld door de bril van echtheid bekijkt, je ook veel onechtheid ziet. Dat dat versterkt wordt doordat je de wereld steeds op echtheid beoordeelt.
Echt waar? vraagt ze. We lachen samen. Ze hoort opeens dat ze het woordje echt in elke zin gebruikt.

We filosoferen hoe dat komt, dat zij de wereld op echtheid meet. Er is eigenlijk maar één ding in haar leven dat als een centraal punt terugkeert als het om echtheid gaat.
Haar vader is een ‘onecht’ kind van zijn vader. Haar vader heeft nooit kunnen verwerken dat zijn ‘echte’ vader weggejaagd is door zijn opa en oma. Dat hij zijn ‘echte’ vader niet heeft gekend.

Proberen pijn weg te nemen

Het is een repetitief verhaal dat steeds terugkeert in haar verhalen, de pijn van haar vaders afkomst. Dat zij als kind ook niet in staat is geweest om juist die pijn van haar vader te verzachten. Wat ze ook deed, goede cijfers halen, lief zijn, dwars doen, alles gedaan, op onbewust niveau, om haar vader af te leiden van zijn pijn.

Hij heeft zich nooit echt geaccepteerd gevoeld door zijn stiefvader, zegt ze. Een trouw kind dat haar vaders pijn wilde verzachten.
Altijd op zoek naar echtheid. Haar lot? Dat is te snel gezegd. Het besef dat het wel bij haar hoort, zoals haar vader bij haar hoort, dringt door en ook dat het niet haar vraagstuk is. Daardoor is er al iets verschoven in haar onbewuste proces van de wereld meten.

De onbewuste meting kunnen we verleggen, door ons er bewust van te worden. Door bewustwording groeit de verandering.

Joke Land is psycholoog

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht