Zorg

Mijn partner heeft kinderen. Hoe zorg ik voor vrede in een stiefgezin?

Het vormen van een stiefgezin verloopt zelden probleemloos. Een goede voorbereiding kan een heleboel leed voorkomen. Dat zegt jurist en familiemediator Pauline Schonewille. “Het liefst heb ik iedereen die verliefd wordt op iemand die al kinderen heeft, meteen aan tafel.”

jeugdzorg, stiefgezin

Het eerste jaar dat Reina Marchand en haar man een relatie hadden en nog niet samenwoonden, hield zij zich op de vlakte wat zijn drie kinderen betrof. Als ze bij hem was, ergerde ze zich soms aan rondslingerende schoenen of speelgoed, maar ze zei er niets van. Want hoe kon ze zijn kinderen op een luchtige manier duidelijk maken dat ze hun spullen moesten opruimen, zonder dat ze zouden zeggen: ’Je bent mijn moeder niet!’?

Het is voor stiefmoeders een bekende worsteling, weet Marchand. “In een stiefgezin kan meestal meer. Als de kinderen er zijn, willen vaders het gezellig houden. Ze zijn blij dat de ze er zijn en gaan daarom soepeler om met huisregels. Bij ons was dat ook zo. Ik wilde bovendien rekening houden met zijn gevoelens. Hij had verdriet om zijn gestrande huwelijk. Mijn wensen leken minder belangrijk.”

Verliefd op iemand met kinderen

Het vormen van een stiefgezin gaat zelden zonder slag of stoot. Gemiddeld duurt het zeven jaar voordat iedereen in een samengesteld gezin zijn plek heeft gevonden. In veel gevallen komt het zover niet. Twee op de drie stiefgezinnen stranden voor die tijd. Dat zegt jurist, familiemediator en ervaringsdeskundige Pauline Schonewille van praktijk Familie-Zaken.

“In een stiefgezin is het niet alleen maar kommer en kwel, maar lastig is het wel”, zegt ze. Zelf was ze pas afgestudeerd toen ze haar man, vader van een 5-jarige dochter, leerde kennen. “Op de dagen dat we samen waren, waren we verliefd, we waren maatjes. Op de dagen dat zijn dochter er was, werd hij ineens vader. Ik moest eraan wennen hem ook in die rol te zien, kwam in een dynamiek die ik niet kende. Hij had een verantwoordelijkheid naar mij, maar ook naar zijn kind. En ineens was er ook een moeder met haar eigen regels en afspraken, regels die niet altijd overeenkwamen met de onze.”

Welke afspraken maak je als het over de kinderen van je partner gaat?

Dergelijke ruis, zoals Schonewille het noemt, zorgt er geregeld voor dat partners elkaar kwijtraken. “Een stiefgezin gaat meestal van start met hooggespannen verwachtingen van in elk geval de kant van de stiefmoeder die iedereen gelukkig wil maken. Ondertussen heeft de man verdriet en een schuldgevoel over de scheiding, en is er een ex die verwacht dat haar ex-man de kinderen belangrijk vindt. Dat vindt hij ook, maar ondertussen moet hij ook zijn nieuwe partner gelukkig maken.”

In vier sessies helpt ze partners elkaar terug te vinden, maar het leed dat daaraan voorafgaat, had vaak kunnen worden voorkomen door een goede voorbereiding, aldus Schonewille. “Het liefst heb ik iedereen die verliefd wordt op iemand die al kinderen heeft, meteen aan tafel. Een stiefgezin vergt voorwerk. Je moet afspraken maken: hoe doen we het financieel? Betaal je als stiefmoeder mee aan een vakantie met zijn kinderen?” Schonewille laat stellen de antwoorden op praktische vragen opnemen in een stiefouderschapsplan, een document waarin afspraken over het samengestelde gezin worden vastgelegd. “Een stiefgezin is als een fusie tussen twee bedrijven. Daar worden ook interim-managers op ingevlogen die bedrijfsculturen moeten laten samensmelten.”

Soepel stiefouderschap

Dat het een zakelijke aanpak is, geeft Schonewille toe. “Als je gaat trouwen ga je ook naar de notaris om zaken vast te leggen. Vaak zijn het de kleine dingen waardoor mensen zich onbegrepen voelen. Als de kinderen niet opruimen en de vader niet ingrijpt, voel je je als stiefmoeder niet serieus genomen. Haal uit vijf van dit soort dingen de angel en je lost de ruis op.” In hun stiefouderschapsplan legden Reina Marchand en haar man onder meer een afspraak vast over hoe ze de kinderen ertoe zouden bewegen op te ruimen. “Als ik vind dat er moet worden opgeruimd, vraag ik of hij ze dat wil zeggen.” Door samen over deze ergernissen te praten, vindt ze dat er meer begrip is. “Mijn man zag me worstelen, maar omdat we het allebei belangrijk vonden om de kinderen op 1 te zetten, kwam ik als stiefmoeder automatisch op 2.”

Voor stiefmoeders schreef Pauline Schonewille “Mijn man heeft een kind”, dat herkenning, bemoediging en praktische tips biedt. Behalve het stiefouderschapsplan komen ook onderwerpen als stiefmoedergevoelens, de relatie met de partner en de huisregels aan de orde. Uitgeverij Kok.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht