Zorg

Je kind veilig op laten groeien. Veilige omgeving zonder overdrijven

Wie alle adviezen om kinderen veilig te laten opgroeien opvolgt, kan zijn hele huis aanpassen. Worden ouders betuttelend?

kind, baby, water, bad, veiligheid, spelen, water, verf, vingerverf, badderen, douche

Bron: Flickr/ tanya_little

Hij lag klaar op de commode om in bad te gaan, toen zijn vader wegliep om nog even een handdoek te pakken uit de kast op de overloop. In de paar seconden die baby Niels alleen lag, rolde hij zich om en viel met een bons op de grond.

Niels hield aan de val niets over. Dat had ook anders kunnen uitpakken. Uit cijfers van VeiligheidNL, voorheen stichting Consument en Veiligheid, blijkt dat jaarlijks gemiddeld 23.000 kinderen van nul tot en met vier jaar worden behandeld op de spoedeisende hulpafdeling van ziekenhuizen na een ongeval in of om huis. In twee derde van de gevallen gaat het om letsel door vallen. Van de ziekenhuisopnamen van jonge kinderen is bijna een kwart het gevolg van vergiftiging. Een vijfde komt door een val van trap of stoep.

Hoe maak ik mijn huis veilig?

“Ouders overschatten vaak wat een dreumes en peuter begrijpt, en onderschatten waar hij fysiek toe in staat is”, zegt directeur Marco Brugmans van VeiligheidNL, de stichting die onder meer de taak heeft ouders bewust te maken van de gevaren in huis. Met tips (zoals: houd schoonmaakmiddelen buiten het bereik van je kind) en ook koopadviezen. Traphekjes, deurspleetbeveiligers, een fornuisrekje en een anti-slipmatje voor in bad zouden op het boodschappenlijstje van ouders thuishoren.

“Aan de angst van ouders wordt goed verdiend”, zegt Justine Pardoen, hoofdredacteur van Ouders Online, een website voor ouders van kinderen tot achttien jaar. De hang naar veiligheid is business geworden. Het uitgangspunt is wat technisch mogelijk is, en niet het probleem zelf. Zo zijn er allerlei camerasystemen waarmee je kinderen kunt monitoren. Maar waarom willen we dat eigenlijk?”

Betuttel ik mijn kinderen?

Kinderen moeten leren omgaan met gevaar, vindt Pardoen. Dat wc-blokjes ook maar beter uit de buurt van kinderen kunnen worden gehouden, zoals VeiligheidNL adviseert, schaart ze onder betutteling. “Risico lopen is een belangrijk deel van het leven. Ik vergelijk het met een Amerikaans experiment met een in een kas nagebouwd ecosysteem. Door het gebrek aan wind knakten de bomen; ze kregen geen kans om te harden. Ze hadden niet geleerd om zich te verzetten, te wennen aan tegenslag.”

Voor kinderen geldt volgens Pardoen hetzelfde. “Een kind heeft tegenwicht nodig om groot te worden. Als hij niet weet wat de grenzen zijn, kan hij ze ook niet bewaken.”

Kinderen beschermen is niet overbodig

Van vallen worden kinderen hard? Brugmans vindt het een onterechte aanname. Van ernstig letsel door een val wordt een kind niet hard maar terughoudend en angstig. Bovendien, we hebben het over baby’s en peuters. Op die leeftijd is toezicht belangrijker, grenzen stellen werkt nog niet. “Omdat geen ouder de hele dag toezicht kan houden, is het nodig de omgeving veilig te maken.”

Toen haar kinderen klein waren, kreeg Pardoen van een andere ouder het advies om op handen en voeten door haar huis te gaan om alles op ooghoogte van haar kinderen te bekijken. “Op die manier zag ik welke gevaren mijn kinderen tegenkwamen, zoals lage stopcontacten.”

Voor het lezen van folders en het downloaden van een app heeft Pardoen dan ook een alternatief. Ze pleit voor een civil society, een maatschappij waarin men elkaar met goede raad bijstaat. Ook als het om opvoeden gaat. “Opvoeden doe je ook met de ervaringsdeskundigen om je heen: met andere ouders. Praat met elkaar en wissel ervaringen uit. Dan weet je pas echt wat handig is en wat belangrijk is.”

Veilige omgeving zonder overdrijven

In het appartement van het gezin van Annemiek zijn de stellingkasten wel verankerd en staan de schoonmaakmiddelen op een plek waar haar kinderen Roos (4) en Isabel (2) er niet bij kunnen. Maar een antisliplaag in het bad ontbreekt, evenals een kinderslot op de besteklade. Het is een kwestie van de balans vinden: hoe creëer je een veilige omgeving zonder te overdrijven. “Je kunt van je huis nu eenmaal geen veilige burcht maken. Kinderen gaan op avontuur en kunnen zich bezeren, dat hoort erbij.”

Doorgeschoten veiligheid

Een huis vrij van wc-blokjes; volgens Justine Pardoen past het bij de overdreven veiligheidscultus die naar haar idee heerst. We moeten voorkomen dat we gevaren zover proberen terug te dringen, dat het er alleen maar gevaarlijker van wordt. “Kinderen spelen op lage schommels boven rubberen tegels. Als ze vallen, weten ze niet meer hoe dat moet.”

Ook digitale registratiesystemen zoals het elektronisch kinddossier en het elektronisch patiëntendossier vindt ze voorbeelden van een doorgeschoten hang naar veiligheid. Ze noemt het voorbeeld van de drie kinderen die onlangs onder toezicht van de kinderbescherming zijn geplaatst vanwege hun obesitas.

“Diagnoses worden gesteld op basis van wat ouders invullen, op de gegevens die er van hen zijn. Zo hoorde ik van een gezin waarvan de alleenstaande moeder ongeneeslijk ziek is. Ze wenst de behandeling niet voort te zetten. Om die reden overwoog jeugdzorg de kinderen uit huis te plaatsen. Maar doodgaan hoort bij het leven. Daar kun je kinderen niet tegen beschermen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht