Zorg

Hoe je relatie een baby overleeft. Hoe combineer je een relatie en ouderschap?

Baby’s worden doorgaans uit liefde verwekt. Toch zorgt de komst van een eerste kind vaak voor een relatiedip en soms zelfs voor een breuk. Stellen kunnen zich daarom maar beter ook relationeel op het ouderschap voorbereiden, zeggen de psychologen Gerda Brouwer en Susanne Donders. “Het ouderschap is niet alleen een roze wolk.”

familie, kind, baby, ouders, gezin, liefde, verzorgen, adoptie, vader, moeder, ouderschap

Bron: Flickr/ slightlywinded

Voordat Jos en Charlotte kinderen kregen, namen ze zich voor om niet te worden zoals veel ouders: mensen van wie het leven alleen nog om hun kinderen draait. Toch is dat wel gebeurd sinds de geboorte van hun tweeling, vindt Jos. “Als we niet uitkijken, vervreemden we van elkaar.” Charlotte ziet dat anders. Volgens haar is het onvermijdelijk dat haar leven alleen om de kinderen draait.

“Zoals veel andere jonge ouders worstelen Jos en Charlotte ermee om na de geboorte van hun kind ook partners te blijven. Een worsteling waar stellen beter mee kunnen omgaan als ze zich ook relationeel voorbereiden op de veranderingen die de komst van een baby met zich meebrengt”, aldus psycholoog Gerda Brouwer. “Tijdens de zwangerschap worden kosten noch moeite gespaard om de beste kinderwagen of de mooiste wieg aan te schaffen. Niemand die zich realiseert dat een van de beste dingen die je een kind kunt geven is dat het tussen zijn ouders goed gaat.”

Scheiden als je net een kind hebt

Bijna elk stel maakt na de geboorte van de baby een relatiedip door. Brouwer verwijst daarbij naar onderzoek van de Amerikaanse relatiewetenschapper John Gottman. Nog schrijnender vindt ze de cijfers waaruit blijkt dat dertig procent van de stellen die scheiden dat doen voor het oudste kind drie is.

“Een groot deel van de tijd die partners voorheen in elkaar staken, of in hobby’s en vrienden, gaat nu in het kind zitten. Tel daar de vermoeidheid en prikkelbaarheid door de gebroken nachten bij op en de veranderde rollen waarin ze zich ineens bevinden, dan is het niet vreemd dat dat gevolgen heeft voor relaties.”

Een baby erbij en samen gelukkig blijven

Met haar collega Susanne Donders schreef Brouwer daarom het boek Een baby erbij en samen gelukkig blijven, een handleiding die volgens haar niet mag ontbreken in de uitzet voor jonge ouders. Tijdgebrek, vermoeidheid, verminderde seksdrive: ze houden het aanstaande ouders niet voor ter ontmoediging, maar om een realistisch beeld te scheppen. “Het ouderschap is niet alleen een roze wolk, en dat kun je maar beter vooraf weten.”

Ook van het gegeven dat het kersverse ouderschap onherroepelijk ook tot strijd leidt, kunnen stellen zich maar beter bewust zijn. “Een baby legt allerlei verschillen tussen partners bloot. Jij wilt boven de wieg hangen, terwijl je partner wil vrijen. De een wil het kind straks naar het kinderdagverblijf brengen, de ander wil oma laten oppassen. Daar sta je niet bij stil als je besluit om uit liefde een kind te krijgen, maar je moet al die kwesties wel uitvechten.”

Hoe zorg je dat je relatie leuk blijft bij gezinsuitbreiding?

Nieuwsgierig blijven naar elkaar, op een veilige manier ruziemaken, ruimte maken voor seks en romantiek: het zijn een paar van de adviezen die Donders en Brouwer geven om een relatie na gezinsuitbreiding goed te houden. “Stellen die bij elkaar blijven, blijven manieren zoeken om zich verbonden met elkaar te voelen, niet alleen door het gedeelde ouderschap.”  Brouwer beaamt dat die adviezen ook bruikbaar zijn bij andere levensfases of ingrijpende gebeurtenissen, zoals een ontslag of het verlies van een dierbare. “Specifiek voor jonge ouders is dat er ineens veel minder tijd voor elkaar is, gecombineerd met grote vermoeidheid en vaak ook onzekerheid. Dat maakt hun relatie extra kwetsbaar.”

Boek Een baby erbij en samen gelukkig blijven Auteurs Susanne Donders en Gerda Brouwer Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum Prijs €17,49.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht