Zorg

Hoe werkt de spijsvertering? En werkt die anders als je slaapt?

Hoe werkt de spijsvertering? En werkt die anders, ’s nachts, als je ligt te slapen?

eten, vrouw, voeding, vlees, eetpatroon, eetstoornis

Bron: Flickr/ Joshua Rappeneker

De spijsvertering begint bij de mond. Het voedsel wordt fijngekauwd en vermengd met speeksel. Na het doorslikken komt het in de slokdarm terecht die vervolgens met golvende knijpbewegingen  (’peristaltiek’) het eten naar beneden duwt in de richting van de maag.

Wat gebeurt er met je eten in de maag?

Eenmaal in de maag wordt het voedsel gekneed en vermengd met maagsap. Het maagzuur zorgt er voor dat eventueel in het voedsel aanwezige bacteriën onschadelijk worden gemaakt De voedselbrij gaat daarna in kleine beetjes door naar de dunne darm.

In het eerste deel -twaalfvingerige darm -wordt behalve gal ook sappen van de lever en de alvleesklier toegevoegd. Deze zorgen voor de verdere vertering. Ondertussen vervolgt de voedselbrij langzaam de weg door de darm De verteerde voedingsstoffen zijn inmiddels zo klein geworden dat ze via de darmwand in het bloed kunnen worden opgenomen.

Wat is de functie van de dikke darm?

Wat niet verteerd is of niet verteerd kan worden gaat naar de dikke darm. Daar blijft de brij die door de vermenging van de verschillende schillende spijsverteringssappen steeds dunner is geworden worden. Zo’n veertien uur wordt het laatste vocht er uitgehaald.  De resterende afvalstoffen zijn in het laatste deel van de dikke darm de endeldarm beland waar ze blijven tot u het signaal krijgt om naar de wc te gaan.

Werkt je spijsvertering ’s nachts anders?

Als je gaat liggen dan wel gaat slapen komt de spijsvertering op gang. Tijdens het actieve gedeelte van de dag heeft de mens energie en bloed nodig voor bijvoorbeeld de hersenen, de skeletspieren en de longen. Spijsvertering is dan minder belangrijk. ’s Nachts in de herstelperiode heeft het lichaam dan weer voldoende energie om de maag en darm te activeren.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht