Zorg

Rugpijn kost tien miljard per jaar. Oorzaken en mythes bij rugklachten

Pijn in de onderrug  is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in Nederland en kost de samenleving zo’n tien miljard euro per jaar. Meestal blijft het gissen naar de oorzaak en is er weinig anders tegen te doen dan afwachten.

Tussen de 70 en 80 procent van de Nederlanders heeft ooit in zijn leven last van pijn in de onderrug. De meesten gaan er niet mee naar de dokter. Geruststelling, beweging, een pijnstiller en rustig afwachten, dan is het na een paar weken wel over.

Rugkklachten

Rugkklachten

Pijn in de onderrug veel voorkomend gezondheidsprobleem.

Bij de ernstige patiënten die in het ziekenhuis belanden, wordt slechts in 15 procent van de gevallen een duidelijke lichamelijke oorzaak gevonden. Een hernia (uitstulping tussen de wervels), een stenose (vernauwd wervelkanaal), een verzakking door botontkalking, een breuk of een kankergezwel. “Voor die aantoonbare, mechanische oorzaken hebben we steeds betere behandelingen”, zegt neurochirurg Maarten Coppes.

Operatie bij rugklachten

Afwijkingen zoals stenoses of kankergezwellen worden meestal geopereerd. Hernia’s lang niet altijd, want uit onderzoek blijkt dat er na een jaar of twee weinig verschil is tussen de wel en niet geopereerde hernia’s. Het gaat ook vaak vanzelf wel over. Wel is de pijn redelijk te behandelen met goede pijnstillers en ’blokkades’, waarbij het punt dat veel pijn doet wordt verdoofd.

Geen oorzaak bij pijn in de onderrug

Bij 80 procent van de rugpijnen is ook na lang zoeken geen enkele lichamelijke oorzaak te vinden. Toch hebben de patiënten pijn, soms zelfs ondraaglijke pijn. De artsen behandelen het dan volgens het biopsychosociale model. Ze gaan bij de behandeling uit van een samenspel van lichamelijke, psychische en sociale oorzaken. “Daarbij is het van groot belang dat de verschillende specialismen samenwerken, zoals in ons wervelkolomcentrum”, zegt Coppes. “Het gebeurt te vaak dat patiënten van de ene specialist naar de ander worden gestuurd zonder dat ze iets vinden, en dan maanden verder zijn.”

 Leren leven met rugpijn

Voor veel patiënten is het daarna toch een kwestie van afwachten en leren leven met de pijn. “Pijnbeleving is per persoon heel verschillend”, zegt revalidatiearts Jan Geertzen. “Soms toont een rugfoto een gigantische afwijking maar heeft de patiënt nergens last van. Soms is er echt niets te zien maar lijdt de patiënt verschrikkelijke pijnen.”

 Ziekmeldingen

Rugklachten zijn de belangrijkste reden voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. De laatste jaren wordt er eerder ingegrepen en de arbeidsongeschiktheidswet Wia is strenger geworden waardoor het aantal arbeidsongeschikten wegens rugpijn afneemt. “Maar het komt ook doordat men tegenwoordig eerder uitkomt voor depressieve klachten”, vindt bedrijfsartshoogleraar Johan Groothoff. “Vroeger was het zeker in sectoren zoals de bouw niet gebruikelijk om toe te geven dat je depressief was, dus werd het op de rug gegooid.”

Werken met rugpijn

Met rugpijn mag je best werken, is de moderne zienswijze. “In mijn spreekkamer zeggen patiënten wel eens dat ze zo’n pijn hebben dat ze niet kunnen werken. Maar je kan toch net zo goed thuis pijn hebben als op je werk?”, zegt Geertzen De behandeling van deze groep rugpatiënten begint met het erkennen dat er geen oorzaak te vinden is. Pas als de patiënt zich daar bij neerlegt, kan hij naar de rugschool. Met een combinatie van pijnstilling, fysiotherapie, beweegadviezen en educatie leert de patiënt dan leven met zijn rugpijn.

 Wervelkolomcentrum

Het UMCG heeft sinds vorig jaar een wervelkolomcentrum waar de zes verschillende specialismen die te maken hebben met rugpijn samenwerken. Iedere patiënt wordt door een team van die specialisten besproken, en wordt zo snel mogelijk behandeld. “Een grote groep patiënten heeft veel te lang moeten wachten en is steeds bij verschillende dokters geweest die telkens een ander verhaal hadden”, zegt Maarten Coppes. “Dat is nu echt verbeterd in dit wervelkolomcentrum.”

Oorzaken rugklachten

Te lang in dezelfde houding zitten is niet goed, en te vaak dezelfde beweging maken ook niet. Bij mensen met overgewicht en bij te weinig beweging is er iets vaker sprake van rugpijn. Verder is er ondanks veel wetenschappelijk onderzoek geen enkele oorzaak aangetoond voor rugpijn.

Mythes

  • Blote rug – Een hemd dragen, op de tocht zitten, lage broeken en blote ruggen, er is nog nooit een wetenschappelijk verband aangetoond met rugpijn.
  • Rechtop zitten – Kinderen werd vroeger nogal eens voorgehouden dat ze niet onderuit gezakt mogen zitten, omdat ze anders last van hun rug krijgen. Niets van waar, blijkt uit onderzoek. Gewoon regelmatig even staan en niet te lang in dezelfde houding blijven zitten, of hangen.
  • Zware schooltas – Onderzoek naar het effect van zware schooltassen voor middelbare scholieren leverde niets op.
  • Matrassen – Een dik matras, dun matras, hard matras of zacht matras, het maakt allemaal niets uit. “De matrassen-zwendel laat ons graag anders denken maar er is echt geen verband aangetoond”, zegt Groothoff.

 

Het Universitair Medisch Centrum Groningen en Dagblad van het Noorden hebben de Medische Publieksacademie opgericht. Met een serie lezingen en artikelen willen ze wetenschappelijke medische kennis vertalen naar een breed publiek.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht