Zorg

Adequaat handelen bij een TIA. Wat is een TIA?

Marco Borsato is vanzelfsprekend erg geschrokken van de TIA die hem trof. Er is meteen adequaat gehandeld, waardoor erger is voorkomen.  Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat hij een TIA heeft gehad.

hersenen, hersens, hoofd, brein, tia

Foto: Archief DvhN

Wat zijn de verschijnselen van een TIA?

Bij een TIA verstoort een bloedprop tijdelijk de bloedstroom naar een deel van de hersenen. Snelle behandeling is noodzakelijk om herhaling of zelfs een beroerte te voorkomen. De signalen van een TIA zijn dezelfde als bij een beroerte, alleen duren ze maar kort. De signalen zijn een scheve mond, een verlamde arm of been, en/of een onduidelijke spraak.

Wat moet ik doen bij een TIA?

TIA is de afkorting van het Engelse ‘Transient Ischaemic Attack’, wat ‘een voorbijgaande belemmering in de bloedtoevoer naar de hersenen’ betekent. Een TIA is dus een voorbijgaande beroerte. De verschijnselen kunnen enkele minuten duren, maar meestal niet langer dan 20 minuten. Een enkele keer duren de verschijnselen wat langer. Bel bij een of meer van deze verschijnselen altijd direct het alarmnummer 112. Wacht niet af of ze vanzelf overgaan, want het kan een beroerte zijn! Als u pas láter denkt dat u een TIA heeft gehad, dan is het belangrijk dat u tóch dezelfde dag nog naar uw huisarts gaat om onderzoek te laten doen. Als de huisarts vermoedt dat iemand een TIA heeft gehad (soms zijn er al méér geweest), dan roept hij de hulp van de neuroloog (hersenspecialist) in. Het onderzoek en de behandeling van een TIA zijn bedoeld om de kans op een beroerte met blijvende gevolgen te verkleinen. De neuroloog zoekt naar de oorzaak van de TIA. Misschien schakelt hij nog andere specialisten in, zoals de cardioloog (hartspecialist).

Medicijnen

Na een TIA krijgt iemand een behandeling voorgeschreven met medicijnen die ervoor zorgen dat de bloedplaatjes minder snel samenklonteren (plaatjesremmers). Iemand met een verhoogde bloeddruk krijgt bloeddrukverlagende medicijnen. Soms krijgt iemand cholesterolverlagende medicijnen. Het risico van nieuwe TIA’s en vooral van een beroerte met blijvende gevolgen, kan zo meestal sterk worden verkleind.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht