Voeding

Meer schoolmelk en meer schoolfruit

Nederland is voor afschaffing, maar daar hebben ze in Brussel geen boodschap aan: de schoolmelk-en schoolfruitregeling wordt de komende jaren alleen maar uitgebreid.

melk, calcium, melk, voeding

Bron: ANP PHOTO XTRA/ Koen Suy

In plaats van 197 miljoen euro dit jaar, wil commissaris Dacian Ciolos (Landbouw) er volgend jaar 230 miljoen voor uittrekken, zo maakte hij donderdag bekend. Het belang dat veehouders en fruitboeren hebben bij de gegarandeerde afzet van een fikse portie melk en fruit is natuurlijk een belangrijk motief, erkent hij.

Strijd tegen obesitas

Maar de regeling past vooral prima in de strijd tegen oprukkende obesitas: nu is al een op de drie Europese kinderen tussen zes en negen jaar te dik. Vijf jaar geleden was dat nog een op vier.
,,Daarmee lijken deze regelingen nog aan belang te hebben gewonnen’’, aldus Ciolos, die nu onder het motto ‘Eet gezond, voel je goed’ zijn voorstellen naar het parlement en de lidstaten stuurt.
Premier Mark Rutte zette de fruit-en melkdistributie, die jaarlijks bijna dertig miljoen kinderen bereikt, vorig jaar op een lijstje van bevoegdheden die hij juist uit Brussel willen weghalen. Volgens Rutte kan Nederland zijn melk en fruit even goed of zelfs beter verdelen dan Brussel.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht