Zorg

‘Maar dan eet je dus ook geen fruit meer’ – Column Mariëlle de Vries

Ik ben vier kilo lichter dan voor de Kerst. Ik geloof het eigenlijk nog steeds niet, maar het is waar. Mijn duiveltje, waarvan ik dacht dat ik het verjaagd had, was deze week weer flink op me aan het inpraten.

marielle nw

Maandagavond hing ik lui op de bank en wist het zeker: ‘Ik ben aangekomen’. De volgende ochtend was mijn officiële weegmoment, maar vlak voordat ik naar bed ging, kon ik het niet laten. Ik ging op de weegschaal staan. Met grote verbazing keek ik naar de cijfertjes. Die waren bijna een kilo lager dan de week ervoor. En dat in de avond.

Havermout

Dat ik mijn twijfels heb en mijn lijf nog niet echt vertrouw heeft alles te maken met mijn geschiedenis van lijnen. Het ging te vaak fout. Ik heb voor mezelf nu een manier van eten gevonden, die werkt en gezond is. Niet langer hongeren om af te vallen. Ik eet al een aantal maanden geen vlees meer. Dat was de eerste stap. Daarna volgde met havermout ontbijten en zoveel mogelijk onbewerkt voedsel eten.

Raar

Hoewel de meeste mensen het fantastisch vinden dat ik deze nieuwe levensstijl heb omarmd, zijn er uiteraard ook mensen die het raar vinden. Dat begon al toen ik besloot geen vlees meer te eten. ‘Maar je eet toch nog wel kip?’ Kreeg ik van iemand te horen. Dat kip vlees was, ging er bij haar niet in. ‘En vis dan, vis is geen vlees.’ Vis eet ik ook niet, gewoon omdat je niet weet hoe vervuild het beest is.

mandarijnen

‘Maar dan eet je dus ook geen fruit meer’, was een andere opmerking die ik kreeg. Dat was een vraag naar aanleiding van de opmerking dat ik cold turkey van de geraffineerde suikers was afgekickt. En dat me dat weinig energie had gekost en juist meer energie had opgeleverd. Ik probeerde uit te leggen dat in fruit natuurlijke suikers zitten en dat een beperkte hoeveelheid daarvan niet zo slecht is, als bewerkte suikers. Helaas ging dat er bij hem niet in. Als ik dan toch geen suiker meer at, dan ook geen fruit meer, was zijn mening.

Oordeel

Ik heb inmiddels besloten mijn eigen plan te trekken en vast te houden aan het eten waar ik me goed bij voel. Mensen die me er zonder oordeel vragen over stellen, krijgen een eerlijk antwoord. En als dat duiveltje mensen op me afstuurt met een oordeel, dan haal ik mijn schouders op en doe mijn eigen ding. Want IK voel me goed bij dit eten!

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht