Zorg

Anticonceptiepil en trombose. Andere pillen net zo risicovol als Diane pil

Apothekers, huisartsen en farmaceuten zijn verbaasd over de eenzijdige aandacht voor de Diane-35 pil. ,,Andere anticonceptiepillen zijn net zo risicovol.”

Lareb, het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid, telde het aantal incidenten dat met de nieuwe soort pillen – de derde en vierde generatie – voorkwam. Het ging om 332 meldingen waaronder 11 vermoedelijke sterfgevallen. ,,De nieuwe pillen geven net zo’n grote kans op trombose als de Diane-35”, aldus directeur Kees van Grootheest van Lareb.
Diane pil trombose

Diane 35 pil

 

Andere anticonceptiepil net zo risicovol als Diane-35 pil

Alle ophef ten spijt blijven bekende pilfabrikanten als Bayer en MSD pal achter hun medicijnen staan. Bayer kocht vorig jaar in Amerika weliswaar 550 klachten over de Diane 35 af à €220.000 per persoon en heeft nog 15.000 klachten staan, maar weet niets over Nederlandse klachten.
Ook woordvoerder Hester Voogd van MSD laat weten dat er bij het bedrijf ‘geen specifieke klachten’ zijn binnengekomen over haar derde en vierde generatie pillen Marvelon, Mercilon en Nuvaring. ,,Ze zijn al jaren op de markt en nu is er opeens ophef over.”

 

Bestuursvoorzitter Rob Dijkstra van huisartsenorganisatie NHG legt uit dat de allernieuwste vierde en de derde generatie pillen, die werden gefabriceerd vanaf de jaren tachtig, niet beter zijn dan de tweede generatie pillen die daarvoor al bestonden. ,,Ze zijn puur gemaakt vanuit marktwerking. Ze beschermen niet beter tegen zwangerschap en hebben niet minder bijwerkingen.”
 Annemieke Horikx, deskundige van apothekersvereniging KNMP, voegt toe dat aanvankelijk de hoop bestond dat de derde generatie pillen cholesterolverlagend werkten. ,,En dus het risico op hart-en vaatziekten zouden verlagen. In werkelijk bleken ze de kans op trombose te verhogen.”

Meldingen over bijwerkingen anticonceptiepil

Bij het Lareb zijn sinds 1 maart ongeveer tachtig nieuwe meldingen binnengekomen over bijwerkingen van de Diane-35-pil. Alle meldingen worden onderzocht, aldus minister Edith Schippers van volksgezondheid. Ze wacht een Europees onderzoek af voordat ze een beslissing wil nemen of het middel uit de handel moet worden genomen. In Nederland slikken zo’n 160.000 vrouwen de Diane-35.

Anticonceptiepil en trombose

Toch zijn er al langer vermoedens van nare bijwerkingen van de pillen als Marvelon, Mercilon en Diane-35. In 2001 waarschuwde het Europees Geneesmiddelen Agentschap al voor de mogelijke gevaren.
De Nederlandse huisartsenclub adviseert haar leden al sinds 2006 om jonge vrouwen bij voorkeur tweede generatie pillen voor te schrijven. Net als professor Van Grootheest. ,,Laat de huisartsen alsjeblieft die eerdere pillen voorschrijven.” Dijkstra: ,,In 2011 hebben we het advies toegevoegd om rokende vrouwen boven de 35 helemaal geen pil voor te schrijven. Roken vergroot het risico op trombose.”

Een op vier vrouwen kiest voor risicopil

Al die waarschuwingen hebben weinig gehoor gekregen. Eén op de vier vrouwen kiest voor een risicopil. Eén op de zeven begint er zelfs haar slikcarrière mee, rekende de stichting Farmaceutische Kerngetallen uit. Tot een strenger beleid kwam het nooit.
Het is volgens Dijkstra ‘genoeg’ wanneer het College ter Bescherming Geneesmiddelen aan alle artsen adviseert om geen Diane-35 meer voor te schrijven aan nieuwe patiënten, maar ook geen andere derde of vierde generatie pillen als Marvelon, Yasmin en Mercilon. ,,Een verbod zoals in Frankrijk is niet nodig. Wij hebben al een duidelijke richtlijn.”
Ook Horikx is tegen een verbod. ,,Een normale vrouw heeft een kans van 5 op 100.000 op trombose. Een ‘trombosepilslikster’ een kans van 25 op 100.000. Maar een zwangere kan ook trombose krijgen. Daar is het zelfs een kans van 60 op 100.000. Moet je dan ook zwangerschappen verbieden?”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht