Zorg

Waarom hebben we organen die we kunnen missen?

Blindedarm, amandelen, verstandskiezen: heel veel mensen leven na een kleine operatie probleemloos zonder. Maar waarom hebben we ze dan? Dr. Hilde Uytterschaut, filosoof, bioloog en docent anatomie en fysiologie in het UMCG en op de Hanzehogeschool, legt uit dat alles in ons lichaam een duurzaam en met elkaar samenhangend systeem vormt.

 organenHet menselijk lichaam

Het menselijk lichaam zit vernuftig in elkaar. Zit er een klonter in een bloedvat, dan kunnen andere bloedvaten de functie van dat bloedvat overnemen. “Ons lichaam werkt als een samenhangend geheel van onderdelen”, zegt Hilde Uytterschaut. “Heel veel mensen leven zonder galblaas, terwijl dat orgaan een duidelijke functie heeft: het zorgt voor het indikken van de gal. Wanneer het nodig is de galblaas te verwijderen, blijven mensen toch leven. Dat komt omdat het gangetje van de lever naar de darm de functie van de galblaas overneemt.”

Duurzaamheid

Maar dat het menselijk lichaam flexibel is, betekent niet dat je er ongestraft van alles uit kunt snijden. “We weten inmiddels dat duurzaamheid ook voor het menselijk lichaam belangrijk is. Neem ons gebit: alle tanden en kiezen trekken en een kunstgebit nemen, was vroeger heel normaal. Nu weten we dat het bot sneller slinkt als we de tanden en kiezen trekken. Je zou kunnen concluderen dat er in ons lichaam meer functies zitten dan wij weten. De mens buigt zich in de wetenschap al lang over functies van organen, maar ook anno 2014 weten we nog niet alles.”

Slim systeem voor afweer

De milt, de blindedarm, amandelen en de zwezerik zijn onderdeel van het lymfatisch systeem: ze hebben een functie in de afweer van ziektekiemen. En toch leven ook veel mensen zonder een van de deze ‘onderdelen’. “In het menselijk lichaam heb je een aantal systemen. Het lymfatisch systeem bestaat uit gangen en klieren die voorzien zijn van vocht en witte bloedcellen die ziektekiemen afweren. Toch is niet bewezen dat mensen die bepaalde onderdelen van het lymfatisch systeem missen, minder afweer hebben. Dat heeft weer te maken met die flexibiliteit van het menselijk lichaam.”

Vangnetten en voorraadkamers

Hoe werkt die flexibiliteit dan? “In de blindedarm zitten goede bacteriën in een soort voorraadkamer. Wanneer we niet in extreme omstandigheden komen, hebben we ruim voldoende van die bacteriën voor een normale afweer. Maar worden we bijvoorbeeld ernstig ziek, dan is het fijn en misschien zelfs nodig om die voorraadkamer te hebben. En als je het bekijkt in het kader van de evolutie is het heel goed om veel variatie aan onderdelen en functies in het lichaam te hebben. Nu hebben we al die vangnetten misschien niet nodig, maar vindt er door bijvoorbeeld klimaatverandering een grote verandering plaats in ons leefmilieu, dan kunnen we ze goed gebruiken.” Onderzoek bij ratten heeft laten zien, dat zij wel een actieve blindedarm hebben. “Ratten eten veel vezels, zij hebben de bacteriën in de blindedarm niet alleen tegen infecties nodig, maar ook voor de vertering van het eten. Het kan dus ook met je eetpatronen te maken hebben welke functie je van een lichaamsdeel nodig hebt en gaat aanspreken.”

Laten zitten, als het kan

Laten we tot slot nog even een paar op het oog ‘overbodige’ lichaamsonderdelen bij langs gaan. Bij heel veel mensen werden als kind de amandelen eruit gehaald. Geen probleem, toch? “Als onderdeel van het lymfatisch systeem worden in de amandelen ziekteverwekkers onschadelijk gemaakt. De amandelen zijn vooral belangrijk bij kinderen. Wederom gaat het om een vangnetje. Je kunt zonder, maar je ziet dat tegenwoordig de amandelen niet snel meer weggehaald worden.”

Zwezerik

Nog eentje dan: de zwezerik. “De zwezerik, de thymus, komt in stelling als je met veel infecties in aanraking komt. Na je tiende levensjaar heb je al met heel veel infecties te maken gehad en dan verschrompelt de zwezerik langzaam. Je lichaam heeft inmiddels geheugencellen aangemaakt die weten: deze ziekte hebben we al gehad en gepareerd.”

 Milt

En de milt? “De milt zorgt ervoor dat afvalstoffen worden weggevoerd. In de milt zijn het bloedvatenstelsel en lymfvatenstel nauw met elkaar verbonden. Je kunt zonder als je de nodige vaccinaties krijgt, wederom als je niet in extreme situaties terechtkomt.” Al deze voorbeelden laten zien dat we een grote variatie aan onderdelen en functies in ons lichaam nodig hebben, concludeert Uytterschaut. “Recent onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat de milt een belangrijke functie heeft bij herstel van het hart na een hartinfarct: 40, 50 procent van nieuwe witte bloedcellen wordt daar aangemaakt.”

Bron: KennisInZicht

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht