Zorg

Tjongerschans in Heerenveen start POP-poli voor aanstaande moeders

Voor vrouwen met een kinderwens, zwangeren en kraamvrouwen met een psychiatrische aandoening heeft ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen een POP-polikliniek in ziekenhuis.  POP staat voor Psychiatrie, Obstetrie (verloskunde) en Pediatrie (kindergeneeskunde).

 

Verzakking, zwanger, onderzoek, gynaecoloog, gynaecologenstoel, soa,

Goede informatie belangrijk

Een psychiatrische ziekte en/of het gebruik van psychofarmaca (medicatie voor deze aandoening) tijdens de zwangerschap of na de bevalling kan ingrijpende gevolgen hebben voor moeder en kind. Het is dan ook van belang dat aanstaande moeders, kraamvrouwen en hun naasten goed geïnformeerd worden over zowel de risico’s van onbehandelde psychiatrische ziekte als de risico’s van behandeling (met medicijnen).

Consult

De patiënt krijgt een gezamenlijk consult met de kinderarts, gynaecoloog en psychiater. Zij komen met een advies, bijvoorbeeld ten aanzien van het gebruik van medicatie of over de opvang rondom de bevalling, om zo de specifieke zorg voor deze vrouwen te verbeteren.

Psychiatrische aandoening

Ongeveer twee op de tien zwangere vrouwen en kraamvrouwen heeft een psychiatrische aandoening zoals een ernstig depressieve stoornis, een paniekstoornis, een postpartum (na de bevalling) psychose of een postpartum depressie. De Tjongerschans biedt deze patiënten met de POP-poli ondersteuning en behandeling. Tijdige signalering van de problematiek is daarbij belangrijk.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht