Zorg

Eetstoornis vergroot de kans op diabetes. Hoe kan dat?

Mensen die lijden aan een eetstoornis hebben een ruim twee keer verhoogd risico om later diabetes te krijgen. Dat concludeert prof. Peter de Jonge (44) van het Interdisciplinair Centrum Psychopathologie en Emotieregulatie van het UMCG uit een mondiaal onderzoek naar het verband tussen diabetes en psychische stoornissen.

 

diabetes, suikerziekte, insuline, insulinepomp, diabetespatiënt

Bron: ANP Xtra/ Koen Suyk

 

 Onderzoek

De Jonge is een van de initiatiefnemers van de studie waaraan ruim 50.000 deelnemers uit 19 landen meewerkten, waaronder 2580 diabetespatiënten. De Groninger concentreerde zich op de vraag welke van 16 psychische aandoeningen de kans op suikerziekte vergroten.

 Eetstoornis en diabetes

Bij deelnemers met boulimia bleek het risico op diabetes 2.1 keer verhoogd, bij mensen die lijden aan vreetbuien was dat 2.6 keer. Ook door depressie (1.6 keer verhoogd risico) en periodieke explosieve stoornis (1.3 keer) neemt de kans op diabetes toe. De Jonge: “Dat laatste houdt bijvoorbeeld in dat een kind een tijd lang extreme woedeaanvallen heeft”.

 Wereldwijd

Veel onderzoeken naar diabetes concentreerden zich tot nog toe op Europa en Amerika. “Maar omdat het aantal patiënten met suikerziekte wereldwijd varieert was een breder perspectief nodig”, vertelt hij. “Daarnaast zijn niet eerder zoveel psychiatrische stoornissen in één meetmodel opgenomen. Dat bijvoorbeeld depressie de kans op diabetes verhoogt was wel bekend, maar het is voor het eerst dat ook een verband met de andere genoemde stoornissen is gevonden.”

 Vroeg ingrijpen

Het onderzoek maakt het mogelijk om vroeg in te grijpen om de kans op diabetes te verkleinen. De Jonge: “Het fascinerende aan de resultaten vind ik dat ze mogelijk een patroon blootleggen dat tot diabetes leidt. Misschien is die periode waarin het kind geregeld in woede uitbarst en van alles stuk gooit wel een gevolg van een verstoring in zijn glucosesysteem, en daarmee een fysieke voorbode van de depressie die later komt. En van de diabetes die nog weer later wordt vastgesteld. Om deze theorie te toetsen is nog vervolgonderzoek nodig, maar als het klopt kun je kinderen met een verhoogd risico vroegtijdig opsporen en proberen suikerziekte te voorkomen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht