Zorg

Man hersendood? Vrouw heeft geen recht op sperma

Als een man in coma ligt en hersendood dreigt te raken, mag het ziekenhuis bij hem geen sperma afnemen om een zwangerschap bij zijn achterblijvende vrouw mogelijk te maken.

 

sperma, zaad, zaadcel,

Foto: Wikipedia

 

Het Erasmus MC kreeg recentelijk het uitzonderlijke verzoek tot zo’n zwangerschap. Een intensivecare-specialist en ethicus zochten uit of de wens van de vrouw mocht worden ingewilligd. De wet blijkt dit niet toe te staan.

 Getrouwd

Zelfs als een stel getrouwd is, of geregistreerd staat als wettelijke partners, betekent dit niet dat er een recht bestaat tot afname van sperma of voortplanting, licht internist-intensivist Jelle Epker toe.

Getuigenis

Evenmin is het voldoende als familieleden of vrienden getuigen dat het stel inderdaad een kinderwens had.

Toestemming

Volgens de Nederlandse wet valt geslachtsweefsel niet binnen de regels van orgaan- of weefseldonatie. Afname van sperma bij een hersendode man is alleen toegestaan als de man zijn toestemming hiervoor tevoren schriftelijk heeft vastgelegd, wat in de praktijk natuurlijk nooit gebeurt. Onder alle andere omstandigheden is afname verboden.

Moeilijk

Epker begrijpt dat een ‘nee’ voor de achterblijvende vrouw moeilijk te aanvaarden is: “Aan de ene kant is zij volgens de wet bevoegd om toestemming te geven om organen uit te laten nemen als haar partner hersendood is, ook als hij dat niet schriftelijk heeft vastgelegd. Maar wil zij zwanger worden van hem, dan mag dat volgens een andere wet niet worden mogelijk gemaakt, omdat er niets op papier staat.”

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht