Zorg

65-plus? Dan hebt u 3 keer zoveel kans bij brand te overlijden

U kent ze wel. Want ze komen dagelijks in het nieuws. (Oudere) mensen die zelfstandig wonen, maar bijvoorbeeld wat moeilijker ter been zijn, minder goed kunnen horen of wat langzamer dan die snelle jeugd van tegenwoordig. U kent ze wel, deze senioren. Want het zijn uw ouders, grootouders of buren. En ze komen dagelijks in het nieuws. Omdat ze dagelijks slachtoffer worden in één van de 15 woningbranden die in Nederland woeden. 65-plussers lopen namelijk drie zo veel kans bij een woningbrand te overlijden.

 

Brand, brandwonden, vuur

FOto: NDC Mediagroep

Het schokkende feit is dat de helft van alle branddoden ouder dan 65 jaar is. En gezien de vergrijzing en de trend dat mensen langer zelfstandig blijven wonen, is de verwachting dat dit aandeel alleen maar toeneemt.

Hoe brandveilig is Nederland?

Nederlanders realiseren zich nog niet genoeg hoe gevaarlijk en snel brand is. 50% heeft geen vluchtplan afgesproken, 41% heeft (soms) geen vrije vluchtweg en 31% zou bij brand dwars door de rook heen vluchten in plaats van een rookvrije vluchtweg te kiezen. Dat laatste is zorgelijk, omdat de vrijgekomen giftige gassen bij een woningbrand meer slachtoffers maakt dan de vlammen. Koolmonoxidevergifiting is een alledaags verschijnsel wanneer mensen uit een brand worden gered. En zo’n 40 mensen per jaar overlijden hierdoor.

Brand is elke dag nieuws

Het maakt niet uit welke dag het is, het is élke dag raak. Typ het woord ‘brand’ in bij Google News en de berichten over branden in het land komen je tegemoet. Zo lazen we al eens over een brand na het gourmetten in een studentenhuis, maandag over een woningbrand waarbij een bejaarde mevrouw op tragische wijze om het leven kwam en over een brand in Rotterdam waarbij 20 mensen geëvacueerd moesten worden. Mensen aan het verstand peuteren dat het heel verstandig is om brandveilig te leven, is dus hard nodig.

Brand is sneller dan de brandweer

Bij brand heb je slechts 3 minuten om jezelf bij brand in veiligheid te brengen. Dat is heel weinig. Zeker als je wat langzamer bent met vluchten. Daarom is het raadzaam om vooraf een vluchtplan te maken. Dan ben je goed voorbereid op brand. Zelfstandig wonende ouderen doen er goed aan om bijvoorbeeld ook het telefoonnummer van hun buren als favoriet te programmeren. Bij brand kan je dan iemand waarschuwen die dichtbij is en jou kan komen redden uit de giftige rook.

Beleef je eigen woningbrand: doe de test

Op brand moet je voorbereid zijn. Want het kan iedereen overkomen. Jong of oud, Nieuwe of Oude Nederlander, Henk of Ingrid, Koning of Koningin: voor iedereen geldt de kans van 1 op 1.000 dat je een keer een woningbrand meemaakt. Omdat die kans zo groot is, moet je drie dingen doen. 1: brandveilig(er) leven. 2: een werkende rookmelder ophangen. 3: weten hoe je moet vluchten bij brand. Een online test en tips hierover, staat op www.watdoejijbijbrand.nl.

 

Bron: www. Brandwondenstichting.nl

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht