Zorg

Angst voor asbest overtrokken? Wanneer is asbest gevaarlijk?

We moeten er maar aan wennen: overal waar gebouwen van 20 jaar en ouder worden gerenoveerd, gesloopt of in vlammen opgaan, komt asbest vrij. Is dat erg? Nee, zeggen deskundigen. “Alleen bij extreme blootstelling aan asbestdeeltjes lopen mensen gezondheidsrisico’s. De kans op longkanker door passief roken is aanzienlijk groter”, zegt Paul Baas, hoogleraar thoraxoncologie, werkzaam voor het AMC in Amsterdam en het Nederlands Kanker Instituut (NKI).

 

asbest, asbestkanker

Foto: NDC Mediagroep

Met een reeks asbestgevallen in korte tijd staat het ooit populaire materiaal, dat kanker kan veroorzaken, weer volop in de belangstelling. Er heerst paniek zelfs, daar waar mensen hun huizen moeten verlaten. Baas: “Asbest is overal. Het gaat om de concentratie en intensiteit van de blootstelling. Uit metingen bleek in bij een constatering in  Utrecht dat de situatie veilig was, maar desondanks wilden mensen niet meer terug naar hun huizen. Dat begrijp ik niet. Het is gewoon veilig.”

Onrust is te begrijpen

Michel Baars, directeur van Search dat gespecialiseerd is in het onderzoeken en saneren van asbest, valt de hoogleraar bij: “Paniek is nooit goed, mij bekruipt wel eens het gevoel dat elke constatering van asbest als een probleem wordt ervaren. Dat is niet zo. De onrust kan ik prima begrijpen, zeker als mensen niet weten wat er aan de hand is. Ik weet ook dat sommige van onze branchegenoten bijna actief bezig zijn onrust aan te wakkeren. Voor de renovatie of sloop moet worden onderzocht welke schadelijke stoffen zich in het pand bevinden. Op basis daarvan moet een plan van aanpak worden gemaakt en moeten de bewoners en omwonenden worden geïnformeerd. Door mensen vooraf van goede informatie te voorzien, wordt al veel onrust weggenomen.”

Hoe gevaarlijk is asbest?

Zolang asbest zit waar het zit, is er niets aan de hand, zo is de vuistregel. Maar als het materiaal wordt verwijderd, is deskundigheid vereist. Baars: “Asbestsanering is een heel beheerst proces, gebonden aan strikte normen en regelgeving. Het is een fabel te denken dat woningcorporaties zomaar iets doen. Zij houden zich keurig aan de regels. Bij branden werken alle brandweerkorpsen volgens het plan van aanpak asbestbranden. Indien nodig zijn wij als Search binnen een uur op locatie en beschikken we binnen een kwartier over de eerste onderzoeksresultaten. Kijk naar Stadskanaal. Daar liep het allemaal prima, omdat de feiten snel op tafel lagen.”

 Borstvlieskanker

Asbest kan borstvlieskanker veroorzaken, zegt medicus Baas. “Per jaar zijn er in Nederland 500 tot 600 gevallen van borstvlieskanker. Van roken weet iedereen dat het slecht is. Van de 11.000 gevallen van longkanker per jaar in Nederland zijn er 9000 gerelateerd aan het roken. Ook is het zo dat mensen, die roken én aan asbest worden blootgesteld, een grotere kans hebben longkanker te krijgen. Om ziek te worden van alleen asbest, moeten mensen intensief worden blootgesteld aan het materiaal én er genetisch gevoelig voor zijn. Wie één keer een plaatje asbest doormidden heeft gebroken, heeft weinig te vrezen. Bovendien duurt de latentietijd dertig tot vijftig jaar. Natuurlijk, een pechvogel wordt al na tien jaar ziek. Allerlei medische onderzoeken kort na een vermeende besmetting zijn onnodig, want er is dan toch nog niets te zien. De angst die er is voor asbest wordt een beetje overtrokken.”

Overspannen belangstelling

Beide deskundigen hebben wel een idee waar de overspannen belangstelling voor de risico’s van asbest vandaan komt. Mensen maken zich zorgen, de media springen erbovenop en bestuurders willen vervolgens geen enkel risico lopen. Deze mix leidt tot drastische maatregelen, zoals mensen midden in de nacht uit hun woning halen. “Vertrouw op het gezonde verstand. Dat is het beste”, zegt Baas.

Verschillende soorten asbest

Asbest is er in zes verschillende soorten, onderverdeeld in kleuren, die tot het verbod in 1993 in ongeveer 3500 producten zijn verwerkt. Wit is de meest voorkomende soort. Dit materiaal werd vooral gebruikt om materialen sterker en duurzamer te maken. Bruin en blauw werden gebruikt vanwege hun goede isolerende werking. Geel, groen en grijs zijn min of meer bijvangsten van het natuurlijke product asbest en zijn nauwelijks verwerkt in materialen.

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht