Zorg

Rilligerheid en droge hoest rukken op. De griep komt er aan

Onze grootste wintervijand is heel lang weggebleven, maar ondanks de aanhoudende milde omstandigheden besluipt de griep Nederland deze week dan toch nog.

Hooikoorts, griep, griepepidemie, verkouden, niezen

Volgens Carl Koppeschaar van De Grote Griepmeting nemen rillerigheid en droge hoest snel toe. In Midden-en Noord-Nederland heeft de griep zich al aardig verspreid en in het zuiden lijkt het een kwestie van tijd.

Hoe weten we dat de griep er nu echt aan komt?

,,Wij vragen mensen op internet te melden of ze last van griepsymptomen hebben. In het noorden en vooral in het midden van het land neemt het aantal mensen dat meldt last van droge hoest, snotterigheid of rillen te hebben, heel snel toe. Vorige week zagen we nog bijna niets, nu zijn er in alle provincies boven de grote rivieren al meer dan 500 op de 100.000 mensen die griepsymptomen melden.”

 Is dat al een epidemie?

,,Nee, daarvoor moet dat aantal minstens twee weken op dat peil blijven, en dan moet het ook overslaan naar de zuidelijke provincies. Maar als ik zie hoe snel het nu gaat, is dat een kwestie van tijd.”

Vorig jaar was er een recordepidemie, die zestien weken duurde. Waarom slaat de griep dit jaar pas zo laat in de winter toe?

,,Eigenlijk weten we dat niet precies. Vorig jaar is dat record wel verklaard door de lang aanhoudende kou. Maar de wetenschap is daar nog niet helemaal uit: het weer is een factor, maar een van de factoren, en hoe die op elkaar inwerken is elk jaar wisselend.”

Komt het zuiden ook aan de beurt voor de griepgolf?

,,Het gebruikelijke patroon is dat de griep juist begint in de zuidelijke landen. Dat moet nog komen. In Portugal bijvoorbeeld is het aantal gevallen al stijgende, in Vlaanderen verwachten ze dat de piek er ook aan komt. Voor het Zuiden is het nog een geluk dat het voorlopig geen carnaval is: Dat is altijd een enorme griepaanjager, met al dat menselijke contact, en veel mensen die in te dunne kleding buiten zwetend op straat staan.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht