Well-being

De ‘zou moeten zijn’ wereld

Een universeel gegeven is dat mensen een beeld creëren in hun hoofd zoals de wereld zou moeten zijn. Gezond is dat niet, omdat die wereld vaak, eigenlijk heel vaak, geen werkelijkheid wordt. Zo blijven we leven in een wereld die niet is zoals die zou moeten zijn.

JOke Land

Een tijd geleden had ik een cliënt die erg ongelukkig was. Ze was te dik, vond ze zelf, ze had niet de carrière die ze zou moeten hebben, ze had geen relatie die ze wel zou moeten hebben en haar ouders waren ongerust over haar, wat ze niet zouden moeten zijn.

Het woord zou

Het kernwoord is hier: zou. Het zou anders moeten zijn, het zou mooier moeten zijn. Het zou… De cliënt werd erg ongelukkig van het leven in twee werelden. De wereld zoals die zou moeten zijn en de wereld zoals die zich gewoon in het dagelijkse leven laat zien.

Het is goed doelen te hebben en je daar op te richten. Op deze manier behalen we doelen die we belangrijk vinden. Als je je doelen echter te groot maakt, te onrealistisch of je stelt doelen op grond van verwachtingen waarvan je denkt dat anderen die van je hebben, kom je terecht in de ‘zou moeten zijn wereld’.

Ongelukkig

De ‘zou moeten zijn wereld’ maakt ongelukkig. Je leeft constant in een tekort. Het is nog niet zoals het zou moeten zijn. De remedie is om behapbare doelen te stellen. Om aandacht te hebben voor de zaken die tot tevredenheid kunnen stemmen in het hier en nu. Regelmatig je zegeningen tellen, dankbaarheid voelen voor wat er wel is en je realiseren dat je leeft, dat je er bent. Dat je jezelf waardeert is erg belangrijk.

Criteria

Het hangt ook af van de criteria die je aan jezelf stelt. Als je hoge criteria hebt en ook heel veel, zul je altijd tekortkomen. Als je je richt op de menselijke maat en de context ook laat meetellen, kom je uit op een realistisch beeld van wat je leven behelst en wat je leven in het hier en nu is. Be now, be happy.

Drs. Joke .Land schrijft iedere week een column op gezondheid en co

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht