Zorg

‘Gezonde leefstijl voorkomt kanker’. Tweederde van de Nederlanders denkt weinig invloed te hebben

Een gezonde voeding en leefstijl zou ruim een derde van de meest voorkomende gevallen van kanker kunnen voorkomen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

kanker, chemo, chemotherapie

Bron: Flickr/ Jennifrog

In het onderzoek is gekeken naar het verband tussen een gezonde leefstijl en veelvoorkomende kankersoorten zoals borst-, darm-, maag-, mond- en keelkanker.

Kanker zelf voorkomen

Tweederde van de Nederlanders denkt weinig invloed te hebben op het eigen risico op het krijgen van kanker. Ook noemt tweederde van de Nederlanders het stoppen met roken als manier om het risico op kanker zelf te voorkomen. Slechts 6 procent noemt het behouden van een gezond gewicht, terwijl dit na het niet roken de belangrijkste maatregel is voor een lager risico op kanker. Dat blijk uit een peiling onder 500 Nederlanders.

Westerse leefstijl

Wereldwijd nemen mensen steeds meer een westerse leefstijl over: ‘Hoge consumptie van alcohol, calorierijke voeding, weinig lichaamsbeweging en lange perioden van zittende activiteiten achter een beeldscherm,’ vertelt Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

 Stijging

Het aantal nieuwe gevallen van kanker is ten opzichte van 2008 wereldwijd met 11 procent gestegen tot 14 miljoen gevallen per jaar. Volgens de meest recente cijfers zijn er in Nederland in 2011 ruim 100.000 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld. In dat jaar overleden meer dan 43.000 Nederlanders aan kanker, waarvan een kwart jonger was dan 65 jaar. Kanker is inmiddels wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak met ruim 8,2 miljoen sterfgevallen per jaar.

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht