Zorg

Een hooggevoelig kind: ’Ze slurpen als een spons emoties op’

Basisschool De Bron in Nieuw-Amsterdam heeft zijn leerkrachten geschoold om hoogsensitieve leerlingen beter les te kunnen geven. 

hooggevoelig

Ouders met hooggevoelige kinderen

Ella Meerlo (44) heeft twee dochters, Sanne (7) en Annelies (8), beiden zijn ze hooggevoelig en zitten op de basisschool de Bron. “Ze hebben het moeilijk in een klas van 29 leerlingen”, zegt ze. “Dat zijn veel emoties. Sanne is druk als ze uit school komt en vertelt gelijk haar verhaal. Annelies is rustig en wil het liefst even alleen zijn.” Karin Hendriks (39) heeft ook twee dochters, Manon (8) en Sanne (9), die sfeergevoelig zijn. “Op de peuterschool had Sanne veel woedeaanvallen en zo’n laatste periode van het jaar met Sint Maarten, sinterklaas en kerst was te veel voor haar. Ze had constant buik- en hoofdpijn. Tot groep 3 ging ze huilend naar school. Ze was telkens bang als ik wegging.”

‘Het zijn net sponsen.’

Hun kinderen voelen dingen snel aan, zeggen de moeders. Ze zien of de juf goed in haar vel zit en hoe het met kinderen in de klas gaat. Ella: “Het zijn sponsen. Ze slurpen alle emoties op.” Het zijn meesters in het goed kunnen waarnemen, zegt Henk-Jan van der Veen van het Landelijke informatiepunt hoog sensitieve kinderen (LIHSK). “Ze denken: als er maar niks ergs met de juf is. Deze kinderen wentelen zich in deze gedachten en omdat ze zich er zorgen over maken krijgen ze lichamelijke klachten.”

Bekende gevoelens

De moeders Ella en Karin herkenden de gevoelens van hun kinderen, omdat ze zelf hoogsensitief zijn. Ook is het geen toeval dat basisschool De Bron er aandacht voor heeft. Beide intern-begeleiders, die zorgleerlingen ondersteunen, zijn hooggevoelig of hebben familieleden die het zijn. Een kwart van ’zijn’ 300 leerlingen is hooggevoelig, zegt directeur Erik Vugteveen.

Met prikkels leren omgaan

Kinderpsychiater Peter Dijkshoorn, directeur Behandelzaken van Accare, zou een kind nooit hoogsensitief noemen. “Het ene kind is nu eenmaal gevoeliger dan het andere”, zegt hij. “Zoals het ene kind beter is in sport of muziek.” Een gierend drukke klas is voor elk kind vervelend. “Je moet kinderen juist leren met de prikkels om te gaan.”

Scholen kunnen helpen

Van der Veen vindt dat scholen deze kinderen kunnen helpen. Leerkrachten moeten weten dat je zo’n kind beter niet van plek kunt laten wisselen. Dat een juf, als ze boos is op de klas, uitlegt dat het niet persoonlijk is bedoeld. Deze kinderen hebben er baat bij als ze, zonder vragen, even de klas uit mogen om zich terug te trekken. “Het zijn vaak kleine, maar voor de kinderen wezenlijke dingen.”

Per kind kijken

De Bron gaat er ook bij het toetsen rekening mee houden. “Soms scoren deze kinderen lager dan wat van hen verwacht mag worden, zegt ib’er Diet Wanders. “Sommigen maken een toets daarom niet in de groep, maar apart. Ik kijk per kind wat nodig is. En bij een Citotoets bereid ik ze goed voor. Al weet een kind maar waar het zit.”

Wat is hooggevoeligheid in het kort

Hooggevoeligheid is gebaseerd op de theorieën van de Amerikaanse psycholoog Elaine Aron. Volgens haar is er een groep kinderen die zo gevoelig is dat ze de kleinste dingen waarnemen. Een kind kan daardoor ’overprikkeld’ raken. Het ene kind wordt dan boos of druk, het ander teruggetrokken of krijgt concentratieproblemen.

Kenmerken

Kenmerken van deze kinderen zouden onder meer zijn: snel schrikken, niet van verrassingen houden, gedachten lezen, perfectionistisch, oog voor verdriet van anderen, ze houden van rustige spelletjes, stellen diepzinnige, beschouwende vragen en ze kunnen slecht tegen een luidruchtige omgeving.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht