Zorg

Autisme houdt geen vakantie – Column Tine van Knijff

Vakantie! Voor de meeste mensen een periode in het jaar waar ze reikhalzend naar uitkijken. Heerlijk; een paar weken helemaal niks. Voor mensen met autisme kan vakantie juist het tegenovergestelde zijn. Een ramp; een paar weken geen structuur.

Tesse voelt zich in zijn eigen, vertrouwde tuin opperbest.

Tesse voelt zich in zijn eigen, vertrouwde tuin opperbest.

MOD twee weken dicht

De medisch orthopedagogische dagopvang (mod) waar Tesse naartoe gaat is zomers maar twee weken dicht, in plaats van de gebruikelijke zes weken op reguliere scholen. Odello en ik sprongen nog net geen gat in de lucht toen we dat hoorden.

Tesse vindt vakantie namelijk maar niks. Vier dagen per week naar het mod; van hem mogen het er wel zeven zijn. Vrij zijn zegt hem niet zoveel. Vrijheid betekent voor hem zich kunnen bewegen tussen duidelijke grenzen. Die grenzen moeten bijna tastbaar zijn.

Ballenbak

Vorig jaar waren ze dat niet. We hadden in juni een weekje vakantie geboekt op een bungalowpark. Lekker er even tussenuit dachten we. We hebben zes dagen strijd gehad met Tesse. Geen zeven dagen? Nee, want toen waren we alweer thuis.

Alles was anders dan thuis. Het huisje, het tuintje, het watertje daarvoor. Zijn slaapkamer, het bed, het bad. Het was allemaal onbekend. En dus onbemind. Hij was letterlijk niet te houden, kwam alleen tot rust in de ballenbak in het parkcentrum. Die bak was volledig omgeven door een muur van touwen. Duidelijke grenzen.

Geen prikkels

Dit jaar dus even geen bungalowpark. Dit jaar staat in het teken van het mod. We hopen dat we Tesse met z’n allen kunnen leren hoe je met ‘het grote onbekende’ omgaat, wat je kunt doen als je teveel prikkels krijgt. Halverwege zo’n jaar een week naar een onbekende plek, dat trekt Tesse niet. Dat weten we nu en dat is niet erg.

Ik hoef niet zo nodig op vakantie als dat voor mijn kind niet leuk is. Ik zal aan jullie denken, vakantievierende Nederlanders in de file op de Route de Soleil, terwijl ik met mijn voetjes omhoog in de achtertuin naar mijn oudste zoon kijk op zijn eigen, vertrouwde glijbaan. Vakantie vieren met autisme; eigenlijk best relaxed.

Weblog

Tesse en autisme zijn een combi voor het leven. Hij leert ermee leven, wij ook. Ik vertel eens in de twee weken over Tesse, zijn belevenissen en onze ervaringen. Wat betekent autisme in zijn en ons dagelijks leven? Lees ook mijn weblog 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht