Zorg

Cholesterol meten vanaf deze maand gratis. Plan om Nederlanders gezond te laten leven.

Vanaf half februari kunnen alle Nederlanders tussen de dertig en zeventig jaar gratis hun cholesterol laten meten. De Nationale Cholesterol Test is een van de vele initiatieven van het gepresenteerde Nationaal Programma Preventie.

ongezond eten, voedsel, winkelwagen, supermarkt, boodschappen, ongezond,chips

Cholesterol gratis laten meten is onderdeel van het veel veelomvattende plan Nederlanders gezonder te laten leven. Aan het plan werken zes ministeries, gemeenten, grote bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Alle partijen beloven vanaf vandaag een ‘gezonder en vitaler Nederland te realiseren’.

Opvallend onderdeel

De Nationale Cholesterol Test is een van de meest in het oog springende onderdelen van het plan. Zeker acht miljoen Nederlanders weten niet hoe het ervoor staat met hun cholesterolgehalte, terwijl uit onderzoek blijkt dat bij 65 procent van deze groep sprake is van een verhoogd cholesterol, een van de risicofactoren voor hart-en vaatziektes. Om die risico’s in te dammen kunnen mensen dit jaar bij de driehonderd filialen van Service Apotheken een test laten doen. Die wordt gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en voedingsmiddelenconcern Unilever.

Gezonde voetbalclubs

Ook voetbalbond KNVB is betrokken bij het ‘Deltaplan’ om Nederlanders gezonder te maken. De bond belooft alle kantines van voetbalclubs gezond te krijgen. ,,Daar moet je ook een gezonde maaltijd kunnen bestellen, niet alleen maar een broodje kroket of een patatje’’, zegt Hans van Kastel van de KNVB. De bond wil tevens meer mensen in beweging krijgen door velden beschikbaar te stellen voor niet-voetballers.

Gezonde voeding financieren

Ook zorgverzekeraars willen zich via het Nationaal Programma Preventie profileren. Zo kondigt De Friesland aan op 220 basisscholen in Friesland gezonde voeding te financieren. Kinderen krijgen les in wat gezonde voeding is en ze leren koken. We zijn een zorgverzekeraar, maar we hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. De laatste twee jaar hebben we ons er al hard voor gemaakt schoolkinderen aan het sporten te krijgen.”

Zorgverzekeraars samenwerken

Zorgverzekeraars beloven verder nauwer samen te werken met huisartsen, apothekers, zorgondernemers en patiëntenorganisaties om de zorg beter op elkaar af te stemmen.

65 procent van de Nederlanders

Van de Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar blijkt 65 procent rond te lopen met een verhoogd cholesterolgehalte, vaak zonder het zelf te weten. Reden voor de Hartstichting, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en Unilever de gratis cholesteroltest beschikbaar te stellen.

Twijfels bij initiatief

Een nationale cholesteroltest moet ieders risico op een hartinfarct gaan bepalen. Maar wat weet je dan? Overgewicht, bloeddruk en sigaretten zijn minstens zo schadelijk voor hart en bloedvaten. Cardioloog Eric Dubois waardeert het initiatief, maar plaatst er ook vraagtekens bij, ‘Als we bij een patiënt die al een hartaanval heeft gehad, een slecht cholesterolgehalte meten, zijn we niet tevreden. Als we bij een gezonde 40-jarige man die verder niks mankeert hetzelfde meten, liggen we daar totaal niet wakker van.Hetzelfde cholesterolgehalte heeft niet voor iedereen dezelfde consequenties. Daar moet je heel zorgvuldig mee omgaan.”

Eet gezond

Ook voedingsdeskundige Martijn Katan heeft twijfels. ,,Bij een goede uitslag van de cholesteroltest kun je nog steeds een verhoogde kans hebben op een hartinfarct, door een hoge bloeddruk, of omdat je te dik bent of erfelijk belast. Je kunt beter tegen iedereen zeggen: Eet gezond.’’

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht