Zorg

Uitstelvrouwen en twijfelmoeders. Kinderwens uitgesteld door de crisis

Het afgelopen jaar zijn er in Nederland veel minder kinderen geboren dan voorheen. De oorzaak is de economische crisis. De kinderwens wordt opgeschort en vrouwen worden uitstel- of twijfel moeders.

kinderopvang

Gefrustreerd

Patricia  (29) twijfelt eraan of ze een kind wil. Ze is een jaar getrouwd met Michiel (30) en zij zijn de enigen in hun vriendengroep zonder gezinsuitbreiding. ’Mijn vrienden proberen ons voortdurend over te halen door te zegen dat het echt heel leuk is en dat je er zoveel voor terugkrijgt. Waar wij wonen, denken mensen heel traditioneel, daar vinden ze dat je moet trouwen en kinderen krijgen. Heel anders dan in de stad. Daardoor raak ik gefrustreerd en probeer ik mezelf niet eens meer te verklaren. Ik zeg nu gewoon dat ik mijn kinderwens uitstel. Dan hoef ik er ook niet meer over te praten.’

Niet de enige

Patricia is niet de enige die haar zwangerschap uitstelt. Het afgelopen jaar zijn er maar liefst 6.400 kinderen minder geboren dan in het jaar daar ervoor. In 2011 en 2012 daalde het aantal geboortes ook al. Het totaal aantal staat nu op 172.000, wat bijna net zo laag is als in 1983. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vrouwen in de 30

Uit cijfers blijkt dat vooral jonge vrouwen tussen de 20 en 30 jaar minder zwanger worden. Vrouwen achterin de 30 baren wel een vergelijkbaar aantal kinderen al voorheen, waarschijnlijk omdat zij hun kinderwens simpelweg niet langer uit kunnen of durven stellen. Het CBS vermoedt dat er in de huidige tijd minder baby’s worden geboren vanwege de economische crisis.

Wetenschappers

Wetenschappers bevestigen dit. “Sinds de jaren zeventig is er in Nederland een duidelijke relatie tussen het aantal geboorten en de economische conjunctuur”, is te lezen in het bulletin van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI). Als het vertrouwen in de economie toeneemt, stijgt twee jaar later het zogeheten vruchtbaarheidscijfer en als het vertrouwen terugloopt, volgt later een daling.

Uitstel onder hoogopgeleide vrouwen

Overigens stellen niet alle vrouwen hun kinderwens uit in crisistijd. Dat doen voornamelijk hoogopgeleide vrouwen die onzeker zijn over hun baan, terwijl lageropgeleiden juist dan eerder voor een kind kiezen. Als de crisis kort duurt, komen er tijdelijk minder kinderen ter wereld. Die terugloop wordt ingehaald zodra het economisch beter gaat. Het gevolg is dat uitstelvrouwen op iets hogere leeftijd kinderen krijgen dan generaties eerder.

Niet vreemd

Dat Patricia een twijfelmoeder is, is dus niet zo vreemd. Ze is hoogopgeleid, ze haalde haar diploma aan de school voor journalistiek en verdient sinds 2005 haar geld als freelance journalist. Is ze onzeker over haar baan? “Ik vind het nu best een onzekere tijd vanwege de crisis. Als ik in mijn omgeving zie hoeveel mensen hun baan zijn verloren, dan denk ik: dat kan ons ook gebeuren. Dat vind ik heel eng. Je krijgt wel heel veel stress op je nek als je zwanger blijkt te zijn maar je baan kwijtraakt. Maar ook een crèche is heel duur, die kosten moet je maar zien terug te verdienen.”

De kosten voor kinderen

Hoe duur kinderen echt zijn, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek recent. De geboorte van de eerste baby kost gemiddeld 17 procent van het gezinsinkomen. Bij twee kinderen is dat percentage 26, terwijl drie kinderen 33 en vier kinderen 40 procent van je inkomen kosten.

Uitstellen

Toen Patricia dat zag, dacht ze: “Wow, wat een geld! We hebben een huis gekocht en willen nog veel mooie reizen maken. Bovendien heb ik het vroeger altijd heel goed gehad thuis. Dat zou ik nu ook voor mijn kind willen. Als ik zelf geen tweedehands kleren wil dragen, waarom zou ik dat dan mijn kind aandoen? Nu mijn kinderwens nog niet zo diep zit, kan ik het dus nog even uitstellen.”

 Nooit zeker weten

Patricia geeft toe dat ze dat misschien wel nooit 100 procent zeker zal weten of ze kinderen wil en wanneer ze er klaar voor is. “De ene dag denk ik: het zou misschien toch wel leuk zijn. De andere dag denk ik: daar moet ik niet aan beginnen, het is zo niks voor mij. Ik dacht dat het gevoel van rammelende eierstokken wel zou komen. Maar als ik nu een baby zie, weet ik nog steeds niet of ik dat zelf echt wil.”

Website voor twijfel moeders

Om die reden zette ze de website www.twijfelmoeder.nl op. “Ik vind het zo opvallend dat andere vrouwen niet eerlijk durven zijn over hun twijfels. Ook mijn vrienden informeren niet naar de reden waarom ik mijn kinderwens maar blijf uitstellen. Kennelijk zit daarop een taboe. Dat vind ik zo krom in een open land waar we alles durven te zeggen.”

Zes boekentips voor twijfelmoeders

  • Geen partner, wel een kinderwens door Barbara Lammerts-van Bueren (2013);
  • Kinderwens door Jeanne Meijs (2008);
  •  Geen kinderen, geen bezwaar. Waarom niet alle vrouwen moeder willen zijn door Emely Nobis (2007);
  • Wie wil er nog moeder worden? door Christien Brinkgreve (2006);
  •  Dilemma! Wil ik een kind of niet? door Mirjam Immerzeel (2004);
  • Zwanger worden. Handboek voor kinderwensers en twijfelaars door Mariël Croon (2004).
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht