Zorg

Lichttherapie als middel tegen een winterdip. Lichttherapie, wat houdt dat in?

Mensen met een (seizoensgebonden) depressie kunnen tegenwoordig een behandeling nemen genaamd lichttherapie. Maar wat houdt dit middel in?

Video thumbnail for youtube video Met winterdepressie smachten naar de zon - Gezondheid & Co

Wat is Lichttherapie?

Lichttherapie is een behandeling waarbij iemand blootgesteld wordt aan intensief licht en die wordt ingezet voor mensen met een seizoensgebonden depressie, zoals een herfstdepressie of een winterdip.

Via de ogen

Het licht dat gebruikt wordt is feller dan ‘normaal’ kunstlicht, maar niet zo fel als de zon op een zomerse dag. Tijdens de behandeling komt het licht binnen via de ogen. Het idee bestaat dat de hersenen dit signaal gebruiken om hun dag- en nachtritme beter te regelen. In de ‘lichte’ seizoenen zorgt het buitenlicht voor dit effect. In het najaar en de winter kan een gebrek aan daglicht leiden tot depressieve klachten bij mensen die hier aanleg voor hebben. Lichttherapie werkt goed bij de meeste mensen met een winterdepressie.

Toegankelijk

Winterdepressie en is een eenvoudige en toegankelijke behandeling. De behandeling is heel veilig en werkt niet verslavend. Lichttherapie kan ook helpen bij slaapproblemen, het verhelpen van een jetlag of ‘gewone’ depressie

De behandeling

Bij bijna alle (psychiatrische) poliklinieken en ggz-instellingen kun je terecht voor lichttherapie. Vaak schrijft een behandeld arts een kuur voor van 5 tot 10 dagen. Deze kuur vindt meestal in de ochtend plaats. De persoon neemt plaats in een lichttherapieapparaat, zodat het licht in de ogen schijnt. Tijdens de behandeling is het mogelijk te lezen, tv te kijken of te telefoneren, zolang het licht je ogen maar bereikt.

Behandeltijd

De behandeltijd verschilt een half uur tot 2 uur (dit hangt af van de lichtsterkte). De behandelaar kan ook kiezen voor een langere of kortere behandeltijd of een andere afstand tot de lamp. Dit hangt af van de klachten, de gevoeligheid van de ogen en zaken als medicijngebruik.

Thuis aan de slag

Mensen met een ‘winterdip’ kunnen bij vrijwel iedere apotheek, thuiszorgwinkel of (medische) speciaalzaak een lichttherapieapparaat aanschaffen om thuis te gebruiken. Iemand die een door een psychiater of psycholoog vastgestelde winterdepressie heeft, kan vaak na een eerste behandeling op locatie ook een apparaat aanschaffen (na overleg met een arts). Het kan zijn dat het apparaat in het tweede geval wordt vergoed, maar vraag dit even na bij je zorgverzekeraar.

Bijwerkingen

Lichttherapie heeft weinig bijwerkingen en die komen ook nog eens zelden voor. Je kunt er eventueel hoofdpijn van krijgen, er vermoeid van raken, droge of juist tranende ogen krijgen, evenals roodheid in het gezicht. Deze klachten nemen echter in het algemeen na een paar dagen af en verdwijnen daarna helemaal.

 Wanneer kun je beter geen lichttherapie gebruiken?

Als je tegelijk met de behandeling medicijnen gebruikt of als je een oogziekte hebt raadt het Fonds Psychische Gezondheid je aan om een oogspecialist te raadplegen voordat je met lichttherapie begint. Medicijnen die je ogen gevoeliger maken kun je beter niet combineren met lichttherapie.

Bipolaire stoornis

Mensen met een bipolaire stoornis kunnen alleen lichttherapie ondergaan als ze heel goed worden geobserveerd en begeleid. Er is namelijk een risico op het ontstaan van een manische periode. Sowieso is het aan te raden om bij vragen altijd de behandelend arts of je eigen huisarts te raadplegen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht