Zorg

Dementie leidt tot vaker een bezoek aan de huisarts

Mensen met dementie hebben in de periode voor en na de diagnose meer contact met hun huisarts dan een vergelijkbare groep zonder dementie. Dit blijkt uit een publicatie gebaseerd op onderzoek in de NIVEL Zorgregistraties in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

alzheimer, oud, bejaard, bejaarden, vergeetachtig, dement, dementie, verzorging, bejaardentehuis, bejaardenhuis, verzorgingstehuis, senior

Bron: AFP Photo/ Jean Francois Monier

 

Mensen met dementie komen vaker met klachten zoals, depressie, schaafwonden, schrammen, en blaren of geheugen-, en concentratie- en oriëntatiestoornissen. Uit het onderzoek met gegevens uit de NIVEL Zorgregistraties eerste lijn blijkt dat mensen met dementie in de twee jaar voor de diagnose en het jaar daarna, vaker contact hebben met de huisarts. Gemiddeld hebben zij 21,5 contacten met de huisarts en mensen zonder dementie 17,4. De huisarts gegevens voor dit onderzoek zijn afkomstig uit de 85 huisartspraktijken met 335.000 ingeschreven patiënten.

Partners dementerenden

Ook hun partners komen geregeld bij de huisarts, vooral in het jaar na de diagnose. Van de mensen met dementie wonen tweederde thuis, waardoor hun partner meestal de eerste is die deze symptomen opmerkt en het leeuwendeel van de zorg op zich neemt. Die zorg is voor partners vaak zwaar, waardoor dit bij hen ook tot meer of nieuwe gezondheidsproblemen kan leiden.

Toenemende dementie

Naar verwachting zal in 2040 een half miljoen mensen in Nederland dementie hebben. Dit komt door de toenemende vergrijzing. Ons land telt nu ongeveer een kwart miljoen mensen met dementie.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht