Zorg

Emma heeft neuroblastoom. Er is twee ton nodig voor haar behandeling

Emma uit Sint Jacobiparochie is drie jaar en ze heeft neuroblastoom, beter bekend als kinderkanker.Omgeld in te zamelen voor haar behandeling, komen Friezen in actie.

 

Neuroblastoom

Emma heeft 200.000 euro voor haar behandeling aan Neuroblastoom

Emma was een fleurige peuter van twee jaar toen ze ineens niet meer goed kon lopen. Nog diezelfde dag gingen haar ouders met Emma naar de huisarts, die voor de volgende dag een afspraak in ‘t ziekenhuis in Harlingen regelde. De arts deed verschillende onderzoeken en meteen een dag later ging Emma naar het MCL voor een MRIscan. Na lang wachten kwam de mededeling dat er iets achter Emma’s longen zat en ook in de buurt van het ruggenmerg. Iets wat erg groot was en er niet hoorde. Diezelfde middag moest Emma naar het UMCG. Het bleek een tumor te zijn.

 Neuroblastoom

In Nederland krijgen ongeveer 25 ouders per jaar te horen dat hun kind een neuroblastoom heeft. Bijna alle kinderen zijn jonger dan zes. Na de eerste behandeling leek het goed te gaan met Emma. ,,Ze knapte op, kreeg weer wat kleur op de wangen en haar haar begon weer wat te groeien”,vertelt Antsy Bronger.,,Maar twee weken voor Kerst moest ze weer door de scan. De tumor is weer gaan groeien.”Grada Grijpma is zichtbaar geëmotioneerd, ,,Ze zijn weer helemaal terug bij af.”

Behandeling

Twee ton is er nodig voor de behandeling van de zieke Emma. Een behandeling in het Duitse Greifswald die niet volledig vergoed wordt door de verzekering. ,,Dat geld is nodig voor de behandeling, het verblijf in Duitsland wat zeker een half jaar gaat duren en de nazorg”,vertellen Antsy Bronger en Grada Grijpma. Samen met Francien Boomstra en Maaike de Haan zijn ze, op verzoek van de ouders van Emma, de stichting Hart voor Emma begonnen om geld in te zamelen. ,,Het UMC Groningen adviseerde dat, omdat het anders niet te doen is.”

In actie

Veel inwoners van Sint Jacobiparochie kwamen in actie. ,,Maar we kunnen het bedrag als dorp van 1700 inwoners nooit allemaal bijeen krijgen.”Gelukkig krijgen de vier vrouwen hulp uit andere dorpen. Greetje, de moeder van Emma, werkt bij Zorggroep Noorderbreedte. Haar collega’s zijn inmiddels ook een actie begonnen. In maart zullen ze een Fancy Fair in Nij Bethanië in Tzummarum houden. Begin maart houden de Bildtse vrouwen een High Teavoor Emma en een week later is er een sponsorloop. ,,Wedoen er alles aan om het bedrag binnen te halen”, vertellen Antsy en Grada. ,,Maar er komt veel op ons af. Het is voor ons ook de eerste keer dat we zoiets doen. Maar we doen het zo graag voor Emma en haar ouders. Je moet er toch niet aan denken dat het niet lukt.”Deouders van Emma mijden de publiciteit. ,,Dat kunnen ze er gewoon niet bij hebben. We hebben wel ontzettend veel contact met ze. Ze weten ook wat wij allemaal doen, maar je moet niet vergeten dat het ook allemaal erg overweldigend is. Het is wel jouw kind dat de wereld ingaat.”De driejarige Emma zocht zelf een logo uit. ,,Ze had al gezegd dat ze roze en oranje wilde en hartjes en poesjes.” Emma herkent het logo en de posters met haar foto erop ook gelijk.

Neuroblastoom

Emma

 Chemokuur

De peuter krijgt momenteel een zware chemokuur.Wat er hierna moet gebeuren qua behandeling staat nog open. Voor immunotherapie in Amerika komt Emma niet in aanmerking omdat ze stadium 3 heeft en stadium 4 (hoger risico) gaat naar Amerika. ,,Het zou mooi zijn dat er tegen die tijd bijvoorbeeld immunotherapie in Nederland is. Maar daar kunnen we niet op wachten. Dat kan wel na de zomer worden. ”

 Hoog risico

Ondanks dat hoog risico neuroblastoom agressief wordt behandeld keert deze bij de meeste patiëntjes terug en helaas overleven veel kinderen dit niet. ,,We hopen dus echt dat Emma naar Duitsland kan.”De immunotherapie heeft als doel de nog aanwezige kankercellen te markeren en het immuunsysteem zodanig te activeren dat deze kankercellen worden aangevallen. Wetenschappelijk onderzoek heeftaangetoond dat deze therapie de overlevingskans met 20% verhoogt. ,,De therapie die in Greifswald wordt gegeven lijkt op de therapie in Amerika. Maar in Amerika wordt met nog een extra medicijn gewerkt wat in Europa nog niet is vrijgegeven.”

 Acties

De stichting Hart voor Emma heeft inmiddels 5500 euro ( Begin februari red.) opgehaald. ,,Het begin is er. En als we een ton hebben opgehaald, kan ze in ieder geval deze zomer naar Duitsland. De vervolgbehandeling is echt afhankelijk van wat we ophalen. Maar we zullen die twee ton bij elkaar harken.”

Inmiddels hebben al verschillende mensen uit heel Nederland aangegeven geld in te willen zamelen. Zo is er een veiling op www.hartvooremma.nl waar een gesigneerde bal van Cambuur wordt geveild, maar ook spullen van bekende Nederlanders zoals Racoon en Marco Borsato.

Meer informatie

Op www.hartvooremma.nl is meer te lezen over de acties voor Emma

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht