Zorg

‘Betere volumemeting rechter hartkamer leidt tot betere zorg voor hartpatiënten’

Betere volumemeting rechter hartkamer leidt mogelijk tot betere zorg voor hartpatiënten.

Video thumbnail for youtube video Seksproblemen na hartfalen - Gezondheid & Co

Nauwkeuriger hartvolumemetingen

Nieuwe, semiautomatische software maakt het mogelijk om een nauwkeuriger hartvolumemeting uit te voeren. Daardoor kunnen afwijkingen beter worden opgespoord, en kan op termijn de zorg voor hartpatiënten met een aangeboren hartafwijking verbeterd worden. Tot die conclusie komt Hendrik Freling in zijn promotieonderzoek.

Aangeboren hartafwijking

Veel patiënten met een aangeboren hartafwijking krijgen op volwassen leeftijd problemen met de rechterhartkamer. Daarom wordt deze hartkamer regelmatig bekeken met behulp van MRI. Freling onderzocht onder andere hoe verschillende meetmethodes de uitkomsten beïnvloeden.

Nieuwe methode

Zo worden spieren die verbonden zijn met de hartkleppen en kleine spiertjes aan de binnenkant van het hart vaak gerekend tot het bloedvolume, omdat ze bij het meten moeilijk te scheiden zijn van het bloed. Het bloedvolume kan daardoor erg afwijken van het daadwerkelijke volume. Met nieuwe software kan dat onderscheid wel gemaakt worden. De grootte van de afwijking, zo concludeert Freling, blijkt afhankelijk van de onderliggende hartafwijking. Dit is vooral van belang omdat de gemeten volumes belangrijk zijn bij het kiezen van een behandeling, bijvoorbeeld of iemand wel of niet nu al een nieuwe hartklep moet krijgen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht