Zorg

Jongeren en sociale media: verslavend maar niet asociaal

Een onderzoek bij en door eerstejaarsstudenten Psychologie wijst uit dat heel wat van hen verslingerd zijn aan het internet en de sociale media. Een kwart geeft aan dat niet zonder te kunnen. Maar zelfs verslaving leidt niet tot een eenzaam bestaan zonder echte contacten met echte mensen.

Sociale media

Foto: NDC Mediagroep

Sociale Media

Sociale media maken ons evenmin oppervlakkig; ze snijden ons niet af van interesse in onszelf en de zoektocht naar ons ware ik, althans niet onder psychologiestudenten. Toch leverde de studie enig bewijs voor de stelling dat mensen die zich anders voordoen dan dat ze in werkelijkheid zijn, minder geneigd zijn om ‘echte’ sociale contacten te leggen.

“Bewijs: nieuwe media maken ons asociaal”, verkondigde deredactie.be. Niet lang geleden stond er in het NRC Handelsblad een opsomming van wat sociale media zoal met ons doen. Ze zouden onder andere egotripperij stimuleren, geestesziekte uitlokken en aanzetten tot terreur. Anderen stellen dat Facebook, LinkedIn en Twitter maken ons dom en asociaal maken.

Internetjunk?

Is de mens een internetjunk, een ‘homo digitalis mobilus’ die losgeslagen is van de dagelijkse realiteit? Misschien loopt het niet zo’n vaart. ‘Internetverslaving’ en ‘Facebookverslaving’ zijn verslavingen die in gradaties voorkomen. Net zoals iemand overmatig tot excessief producten zoals alcohol of sigaretten kan nuttigen, zo ook worden gewoonten en bezigheden zoals chatten, het internet en gokken in mindere of meerdere mate uitgevoerd.

Verslaafd aan social media maar niet asociaal

In de literatuur wordt verslaving gedefinieerd als een toestand waarin een individu fysiek en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is. Hierdoor kan het individu deze gewoonte of stof niet, of heel moeilijk loslaten. De verslaving gaat bovendien ten koste van de andere activiteiten.
De psychologen in spe onderzochten hun gebruik van sociale media begrepen kan worden in termen van verslaving en afhankelijkheid. 250 studenten vulden een vragenlijst in die hun afhankelijkheid van sociale media meet. Voorbeelditems zijn “Wanneer ik stress ervaar, dan kijk ik vlug naar Facebook of andere sociale media (dat stelt me wat op mijn gemak)” en “Vijf dagen zonder sociale media zouden me gek maken”. De resultaten wezen uit dat niet minder dan een kwart van de studenten gemiddeld akkoord ging met deze items, wat erop wijst dat sociale media op een toch aanzienlijk deel van de studenten een ‘verslavend’ effect heeft.

Leidt verslaving aan sociale media tot een ‘asociaal’ bestaan? Met andere woorden, indien jongeren zoveel tijd doorbrengen op het internet, hebben ze dan nog wel tijd om elkaar ‘in het echt’ te ontmoeten? Uit de studie bleek dat de mate van afhankelijkheid van sociale media niet significant gerelateerd is aan alledaags contact met anderen, de mate waarin men met vrienden afspreekt en uitgaat en de tijd die men aan sociale activiteiten besteedt. Dat sociale media mensen asociaal zou maken, wordt dus helemaal niet door deze resultaten bevestigd.

Waarachtigheid: introverte mensen doen zich anders voor

Een ander aspect dat we nagingen heeft te maken met de oppervlakkigheid van sociale media. Is het niet zo dat er enkel een ‘mooie verpakking’ wordt gepresenteerd? Zou dit niet leiden tot een verminderde interesse in onze drijfveren, in ons diepste innerlijk, in wie we werkelijk zijn? De resultaten wezen uit dat ook deze vrees ongegrond is. Toch is er een perceptieprobleem.De meeste studenten stellen dat ze zich niet anders voordoen op sociale media, en behalen hierbij gemiddeld een score van 2 op een zevenpuntschaal. Ze denken echter dat anderen zich wel frequent anders voordoen dan dat ze werkelijk zijn. De gemiddelde score hierop is niet minder dan 5 op een zevenpuntschaal.
Waarachtigheid is niet enkel een perceptieprobleem. Sociale media worden soms gepropageerd als een kanaal waarlangs introverte mensen toch contact kunnen leggen met anderen. Hier wringt echter het schoentje. Introverten blijken niet enkel minder alledaags sociaal contact te hebben, maar ze neigen zich minder waarachtig bloot te geven op de sociale media, waaraan ze blijkbaar meer verslingerd en verslaafd zijn. Samenvattend lijkt het er dus op dat introverte studenten zich anders voordoen op een sociaal medium waarvan ze sterk afhankelijk zijn.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht