Voeding

Ouders willen invloed op het aanbod in de schoolkantine

Ruim twee derde van de ouders van mbo- en vo-leerlingen vindt dat scholen en ouders samen moeten werken aan een gezond aanbod in de schoolkantine en automaten. Een op de twee ouders wil zelf meehelpen. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van het Voedingscentrum.

snack, ongezond, eten, voeding, voedsel, dik, obesitas, kroket, frituur, overgewicht, makkelijk

Bron: ANP XTRA/ Lex van Lieshout

Mee denken

Ruim 65% van de ouders geeft aan dat ze graag meedenken met de school over het gezonder maken van het aanbod. Vaders geven net iets vaker aan dat ze willen praten met de schoolleiding; over het schoolbeleid of door overleg met de ouderraad. Op dit moment heeft nog maar 26% van de ouders het idee dat ze invloed hebben op het aanbod op school. Het ziet er dus naar uit dat scholen veel meer hulp van ouders kunnen krijgen dan ze tot nu toe vragen.

 Wat willen ouders?

Van de ouders die meededen aan het onderzoek geeft 36% geven aan dat ze graag in gesprek willen met de school hierover en dat de school vaker zou kunnen overleggen met de ouderraad over het aanbod. 38% wil graag samen met de schoolleiding zorgen voor beleid rondom gezond eten en drinken op school. 17% geeft aan dat ze er met andere ouders in gesprek willen, zodat ze samen invloed hebben op het aanbod en 7% zegt te willen meedraaien in het schoolkantine-team.

 Ouderraad

 De Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum raadt ouders die meer willen weten over het kantineaanbod op hun school aan om contact op te nemen met de ouderraad. Mogelijk komt de school ook in aanmerking voor een schoolbezoek door de Brigade. Ouderraden kunnen daarvoor bij de Brigade terecht.

Wie is verantwoordelijk?

 In het onderzoek is de vraag: ‘Wie is verantwoordelijk voor wat een kind op school eet?’ aan 1.323 ouders voorgesteld. Uit de resultaten blijkt dat zij al die drie partijen in grote mate medeverantwoordelijk vinden. Van de ouders vind 31% zichzelf als hoofdverantwoordelijke, 27% wijst naar de school en 21% vindt dat het kind zelf verantwoordelijk is.

Over De Gezonde Schoolkantine

De Gezonde Schoolkantine is een initiatief van het Voedingscentrum, met als doel een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. In 2015 wil de overheid dat alle schoolkantines gezond zijn. Een gezonde schoolkantine bestaat voor minimaal 75% uit lekkere en gezonde producten uit de Schijf van Vijf (zoals fruit, broodjes, salades) en maximaal 25% extra’s (snoep, snacks, koek). Scholen kunnen zelf de Schoolkantine Brigade inschakelen voor gratis advies op maat.  

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht