Zorg

Q-koorts. Wat is het en hoe kan ik het oplopen?

Q-koorts is een ziekte die door dieren op mensen kan worden overdragen. Q-koorts kan niet van mens op mens worden overgedragen. De oorzaak van de ziekte was lang onbekend. Daarom kreeg het de naam ‘Query fever’ (vraagteken koorts).  Dat werd later Q-koorts.

 

qkoorts, q-koorts

Foto: NDC Mediagroep

Waardoor kan ik Q-koorts oplopen?

Q-koorts kunt u oplopen als u lucht inademt waar de bacterie Coxiella burnetii in zit. Deze bacterie komt vooral in de lucht tijdens de lammerperiode van geiten en schapen (februari tot en met mei). De bacterie kan ook in rauwe melkproducten zitten en in mest en urine. Ook andere dieren, zoals koeien, vogels en huisdieren, kunnen besmet zijn en de infectie overdragen op mensen. In Nederland is dit nog niet of nauwelijks gebeurd.

Q-koorts besmetting door dieren

In Nederland veroorzaken vooral besmette melkgeiten en melkschapen Q-koorts bij mensen. Vaccinatie verkleint de kans dat dieren besmet raken en mensen besmetten. De meeste mensen lopen Q-koorts op door lucht in te ademen waar de bacterie in zit.

 

U kunt ook Q-koorts oplopen door indirect contact met besmette geiten en schapen. De bacterie kan op kleding en schoenen zitten, bijvoorbeeld van iemand die heeft geholpen bij de bevalling van besmette schapen of geiten. Als u vervolgens die kleding aanraakt, kunt u besmet raken. Als u besmet raakt met de bacterie dan duurt het 2 tot 3 weken (oplopend tot 6 weken) voordat de eerste ziekteverschijnselen optreden. De meeste mensen worden ziek tussen begin maart en eind juli. Buiten deze periode is het risico op Q-koorts gering.

 Q-koorts door melkproducten

Gepasteuriseerde geitenmelk, schapenmelk en koeienmelk zijn veilig. Daarin zijn bacteriën inactief gemaakt. Ook zachte en harde kazen van gepasteuriseerde melk zijn veilig. Bijna alle kazen zijn van gepasteuriseerde melk gemaakt. Alleen in boerderijwinkels en op boerenmarkten zijn soms kazen van rauwe melk te koop. Er is een klein risico op besmetting met de Q-koortsbacterie via rauwe melk. Daarom mogen er geen producten worden gemaakt van rauwe geitenmelk van besmette geitenbedrijven.

 Q-koorts besmetting door vlees

De Q-koortsbacterie zit niet in het vlees van dieren. Toch gebeurt het incidenteel dat de bacterie op het vlees terechtkomt, ondanks goede hygiëne tijdens de slacht. De kans daarop is echter minimaal. Als u vlees goed verhit voordat u het eet, loopt u geen risico op Q-koorts.

 Q-koorts niet van mens op mens overdraagbaar

U kunt geen andere mensen besmetten als u Q-koorts heeft. U kunt dus gewoon naar uw werk of naar school gaan als u zich niet meer ziek voelt. Theoretisch is het mogelijk dat Q-koorts via bloed wordt overgedragen. Daarom test de Stichting Sanquin Bloedvoorziening het bloed van donors uit risicogebieden op de aanwezigheid van de Q-koortsbacterie. Ook tijdens een zwangerschap kan een kind niet besmet worden met Q-koorts. In zeldzame gevallen kan dit wel gebeuren tijdens de bevalling of wanneer een vrouw borstvoeding geeft. Voor zover bekend, kunt u Q-koorts niet meerdere keren krijgen. Als u eenmaal Q-koorts heeft gehad, bent u langdurig beschermd.

 Risicogroepen Q-koorts

Q-koorts is een beroepsziekte. Als u veel in aanraking komt met dieren, loopt u meer risico op besmetting. De kans om ernstig ziek te worden na besmetting is groter voor hartpatiënten en voor zwangere vrouwen. Ook mensen met een afweerstoornis lopen extra risico.

Klachten

Ruim de helft van de mensen die met de Q-koortsbacterie besmet zijn, wordt niet ziek en krijgt geen klachten.
De mensen die wel ziek worden krijgen meestal griepverschijnselen:

 • enkele dagen aanhoudende koorts;
 • hoofdpijn en/of een droge hoest;
 • gloeien van de koorts en het dan ineens heel koud hebben (koude rillingen);
 • ’s nachts veel zweten;
 • pijnlijke spieren en gewrichten;
 • een heel ziek gevoel.

Sommige mensen blijven langdurig moe.

Soms verloopt de ziekte ernstiger. Het hoesten wordt erger, met benauwdheid en pijn op de borst. Dan is er mogelijk een longontsteking. Soms is er buikpijn, met misselijkheid, braken en diarree. Dan kan de lever ontstoken zijn.

Enkele mensen die besmet zijn krijgen een vorm van Q-koorts die jaren kan duren. Dit gaat om ongeveer 2 van de 100 patiënten. De klachten beginnen sluimerend en bestaan uit benauwdheid, koorts, zweten, vermoeidheid en vermageren. Meestal komt dit door een ontsteking aan de hartkleppen (endocarditis).

Kans verkleinen

Er zijn een paar tips om de kans op besmetting wat kleiner te maken.

 • Probeer besmette gebieden te vermijden, als u er niet echt hoeft te zijn. Rond 1 tot 5 kilometer rond een besmette boerderij spreken we van risicogebieden.
 • Melk van geiten, schapen en koeien kunt u drinken als het gepasteuriseerd is. Ook alle kaas van gepasteuriseerde melk is veilig.
  Drink geen rauwe melk van de boer. Eet geen kaas van rauwe melk.
 • De bacterie zit niet in het vlees, dus dat kunt u wel eten. De kans dat de bacterie bij het slachten op het vlees terechtkomt, is klein.

Woont u of komt u in een risicogebied, probeer dan met de volgende maatregelen verspreiding van de bacterie te voorkomen:

 • Draag zo mogelijk een overal, laarzen en handschoenen bij contact met dieren en laat die spullen bij de stal achter als u weggaat.
 • Houd er rekening mee dat mest, hooi en stro Q-koortsbacteriën kunnen bevatten. Doodgeboren lammetjes en moederkoeken van besmette dieren kunnen vol zitten met deze bacteriën.
 • Was uw handen met water en zeep na het aanraken van hooi, stro of dieren. Gebruik papieren wegwerphandoekjes.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht