Zorg

Onrust over medicijnenmerk Ranbaxy? Waarom is dat?

Bij patiënten is onrust ontstaan over de veiligheid van merkloze medicijnen. Dit komt door het Indiase medicijnenmerk Ranbaxy, dat nu in een kwaad daglicht staat.

ranbaxy

Foto: pharmafile.com

De onrust is ontstaan na uitzendingen van actualiteitenprogramma ’Nieuwsuur’. Farmaceutisch bedrijf Ranbaxy uit India levert tegen de allerlaagste prijzen onder andere antibiotica en cholesterolverlagers. Medewerkers in India zouden hun eigen pillen niet willen slikken, meldde Nieuwsuur.

Ongeruste patiënten

Bij apothekers melden zich sindsdien veel verontruste patiënten, die niet alleen Ranbaxy wantrouwen maar ook twijfels hebben bij andere ‘merkloze’ medicijnen, vertelt apotheker Jouke de Jong in Drachten. ,,Ten onrechte, want er is niets mis mee.’’ De Ranbaxy-medicijnen hebben geen directe risico’s voor de gezondheid, benadrukt ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ze worden dan ook niet teruggehaald.

Importverbod

De IGZ heeft  wel een importverbod ingesteld voor medicijnen waarin grondstoffen van de fabriek in Toansa zijn verwerkt. Ook de grondstoffen zelf zijn niet meer welkom in Nederland. De IGZ-maatregel volgt op een importverbod voorRanbaxy-medicijnen in de Verenigde Staten. De Amerikaanse Food en Drug Administration (FDA) vertrouwt ze niet meer nadat bij inspecties onder andere bleek dat medewerkers testresultaten hebben gemanipuleerd.
Huisartsen moeten op nieuwe recepten voor generieke geneesmiddelen de mededeling ’geen Ranbaxy’ toevoegen, zo heeft het Nederlandse Huisartsengenootschap (NHG)  aan zijn leden geadviseerd naar aanleiding van het importverbod.

Verzekering

Zorgverzekeraars VGZ, Achmea, CZ en Menzis hebben een of meerdere medicijnen van Ranbaxy aangewezen als het geneesmiddel voor hun verzekerden. Met name cholesterolverlager atorvastatine, bij veel patiënten beter bekend onder merknaam Lipitor, gaat vaak over de toonbank bij de apotheker. Zeker in Groningen en Drenthe waar relatief veel mensen verzekerd zijn bij Menzis en Achmea.

De klant

,,We krijgen veel vragen, maar de mensen blijven nuchter’’, merkt Edgard Weening, apotheker in Gieten en voorzitter van de Groninger Apothekers Vereniging. ,,Een aantal zegt dat ze het niet meer hoeven en een ander merk willen, anderen blijven het slikken als ze horen dat de inspectie ze veilig acht.’’
De Jong vraagt zich af of er niet een ondergrens van de prijs moet zijn. ,,De inkoopprijs van een doosje cholesterolverlagers van Ranbaxy is 90 cent. Dat is inclusief het vervoer van India naar Nederland. Een pakje cholesterolverlagers is goedkoper dan een pakje kauwgom.’’
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht