Zorg

Aantal dagelijks rokende jongeren gedaald. Scholieren roken minder.

Het dagelijks roken onder jongeren van 10 tot en met 19 jaar is tussen 2012 en 2013 gedaald van 11 naar 9 procent. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door TNS-NIPO in opdracht van het Trimbos-instituut. Aan het onderzoek deden 140 scholen en 4377 scholieren mee.

Roken schoolplein

Roken op schoolplein ( Foto: NDC Mediagroep)

VMBO-b scholieren

 Het aantal rokende jongeren komt nog steeds het meeste voor op VMBO-b scholen. Onder de VMBO-b scholieren heeft 39 procent weleens gerookt, heeft één op de vijf de afgelopen vier weken nog gerookt en is één op de acht een dagelijkse roker.

 VWO scholieren

De percentages liggen op het VWO duidelijk lager. Hier heeft 25 procent wel eens gerookt, heeft één op de negen de afgelopen vier weken nog gerookt en slechts drie procent rookt op het VWO dagelijks.

 Stoppen met roken

Van de jongeren die roken is inmiddels 43 procent ook weer gestopt. Ruim 84 procent doet dit zonder hulp. Van de jongeren die momenteel roken heeft 49 procent weleens geprobeerd te stoppen met roken.

 Waterpijp

 Een kwart van de jongeren (26 procent) die mee deden aan het onderzoek geeft toe wel eens waterpijp te hebben gerookt. Dat is 3 procent meer dan in 2012.

 Verkoop minderjarigen

Slechts één op de zes jongeren onder de 16 jaar geeft aan vaak naar hun leeftijd te worden gevraagd. De minderjarigen noemen het benzinestation het vaakst (39 procent) als plaats waas ze hun rookwaar kopen. Gevolgd door de supermarkt met 29 procent.

 Voorstander verhoging leeftijdsgrens

Toch ondersteunt 73% van de jongeren de maatregel om de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak te verhogen naar 18 jaar.

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht