Voeding

Voedingscentrum: Verschillende groepen hebben extra vitamine D nodig

Het advies om extra vitamine D in te nemen, geldt niet in de zomer toch? Als ik extra vitamine D nodig heb, kan ik er dan een multivitamine naast slikken? Moet ik nou 10 mcg of 20 mcg nemen? Navraag onder drogisterijpersoneel laat zien dat bij lang niet alle consumenten duidelijkheid bestaat over het gebruik van extra vitamine D en het belang daarvan voor bepaalde groepen.

zon, vitamine D

Foto: LC/ NDC Mediagroep

 

Wie hebben er extra vitamine D nodig en waarom?

 

De meeste mensen krijgen genoeg vitamine D binnen als ze voldoende buiten komen en gezond eten. Maar de Gezondheidsraad adviseert bepaalde groepen om dagelijks een vitamine D supplement te gebruiken. Deze groepen hebben meer risico op een tekort aan vitamine D, omdat zij bijvoorbeeld onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, minder vitamine D aanmaken of een verhoogde behoefte aan vitamine D hebben.

Wie moeten vitamine D slikken?

”Het gaat om vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar”, aldus Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum. ”Maar ook kinderen van 0 tot en met 3 jaar, zwangere vrouwen en mensen met een getinte of donkere huid. Daarnaast mensen die bijvoorbeeld ploegendiensten draaien of een hoofddoek of sluier dragen. Met onze gezamenlijke actie willen wij deze groepen bereiken.”

Extra aandacht ouderen

De meeste vragen in de drogisterij komen van ouders van jonge kinderen en ouderen . ”Voor ouderen blijkt het niet altijd duidelijk waarom ze vitamine D nodig hebben en wat het verschil is tussen de verschillende preparaten die verkocht worden”, aldus een ondervraagde drogist. ”Ze weten niet wat de juiste dosering is en of ze het kunnen combineren met multivitamines.” Ouderen zijn relatief lastiger te bereiken met voorlichting dan bijvoorbeeld ouders van jonge kinderen die op het consultatiebureau komen. Maar voorlichting is wel noodzakelijk, want slechts een op de vier zelfstandig wonende 70-plussers volgt het advies op om extra vitamine D te nemen, zo concludeerde het RIVM eind 2013.

 In de zon

Ouderenorganisatie Unie KBO kwam onlangs in een eigen onderzoek onder 750 ouderen tot een vergelijkbare conclusie: slechts 34% van de ouderen die nooit in de zon komen (en die dus het hardst vitamine D nodig hebben) gebruikt een vitamine D supplement. Unie KBO, de grootste ouderenorganisatie in Nederland, haakt daarom aan bij de voorlichtingsactie en brengt het onderwerp de komende tijd actief onder de aandacht van haar 200.000 leden. Directeur Manon Vanderkaa: ”Voldoende vitamine D is essentieel voor de gezondheid van ouderen. We willen dat senioren op een prettige manier oud kunnen worden. Preventie, leefstijl en voeding zijn daarbij essentieel.”

Belang voldoende vitamine D

Ons hele leven lang hebben we vitamine D nodig voor sterke botten en tanden. Volwassenen hebben vitamine D nodig om botontkalking (osteoporose) en zwakke en pijnlijke botten zoveel mogelijk te voorkomen. Verder kan een tekort aan vitamine D zwakke spieren en spierkrampen veroorzaken. Ook voor kinderen is voldoende vitamine D belangrijk, omdat het helpt om rachitis (Engelse ziekte, botaandoening) te voorkomen. Met genoeg vitamine D en calcium hebben ouderen minder kans op botontkalking en botbreuken en vallen ze mogelijk ook minder vaak.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht