Zorg

Internetpil biedt hoop bij kanker. Experimentele immunotherapie voor uitbehandelde patiënt

Uitbehandelde kankerpatiënten kunnen via een website van MyTomorrows een experimentele immunotherapie aanvragen. Er zijn er drie beschikbaar voor patiënten met nier-, dikkedarm- of prostaatkanker, aldus Sjaak Vink.

darmkanker

Pieter en Sjoukje de Witte uit Gorredijk wandelen door een model van de dikke darm. Die was te zien in de wachtruimte van ziekenhuis de Tjongerschans ( Fot0: NDC Mediagroep/LC

Om hoeveel patiënten gaat het?

,,Wereldwijd om honderdduizenden mensen. In Nederland om zeker duizenden. Maar we leveren aan heel Europa.”

Hoe veelbelovend zijn deze nieuwe behandelingen?

,,Science Magazine heeft immunotherapieën in 2013 uitgeroepen als dé doorbraak op kankergebied. Gezonde lichaamseigen cellen worden getraind de kankercellen aan te vallen. Bij sommige immunotherapieën blijkt 42 procent van de kankerpatiënten klinisch te genezen. We hebben hoge verwachtingen, hoewel het effect nog niet is bewezen. De veiligheid staat al wel vast.”

Mag u deze behandelingen zomaar aanbieden?

,,Gebruik uit mededogen is volgens de wet toegestaan. Daarvoor moeten we wel bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg toestemming vragen. Tot nu toe krijgen we die toestemming altijd. Normaal duurt het 5 à 6 jaar voor nieuwe medicijnen worden geregistreerd. Voor kankerpatiënten is die tijd er niet. De snelheid van de toestemming verschilt per land. Het opstarten duurt altijd het langst, in Frankrijk is dat doorgaans een kwestie van 6 weken, in Nederland duurt het iets langer.”

 Kun je medicatie via uw website bestellen?

,,Nee, een patiënt moet altijd overleggen met zijn oncoloog. De arts moet iemands kansen inschatten.

 Vergoedt de zorgverzekeraar deze behandelingen?

,,Dat hangt af van de zorgverzekeraar. Via samenwerking proberen we de medicatie tegen een zo laag mogelijke prijs te leveren.”

Volgen er nog meer experimentele behandelingen?

,,We knokken hard bij medicijnontwikkelaars en biotech-bedrijven. We hopen dit jaar te komen tot 10 of 15 nieuwe behandelingen. We zijn er ook voor mensen met MS en ALS, neurologische aandoeningen zoals alzheimer en parkinson en voor zeldzame ziekten.”

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht