Zorg

Vaker mishandeling ouders dan gedacht

Van alle 95.000 incidenten van huiselijk geweld die in 2012 bij de politie zijn vastgelegd, ging het in 10 procent van de gevallen (9500) om agressie van kinderen tegen hun ouders. Dit blijkt uit onderzoek van TNO en Movisie naar dit verstopte probleem.

mishandeling

Foto: NDC Mediagroep

 

Kinderen mishandelen hun ouders dus vaker dan tot nu bekend was. De daders van dit soort geweld zijn vooral jongens vanaf 14/15 jaar, die nog thuis wonen en die hun agressie veelal richten tegen hun alleenstaande moeder. In het onderzoek bij de Steunpunten Huiselijk Geweld blijkt dat het geweld in 60 procent van de gevallen langer dan een jaar speelt.

Mishandelingen

Volgens de ouders gaan ze onder meer gebukt onder ernstige lichamelijke mishandeling, brandstichting, manipulatie en scheldpartijen. Ook het dreigen met geweld, wapens of zelfmoord komt vaak voor. In veel gevallen spelen meerdere problemen zoals gedragsproblemen, verslaving, psychiatrische problemen en schulden een rol.

Taboe

Oudermishandeling is een onderschat probleem en er heerst bij de slachtoffers een groot taboe op, constateerden hulpverleners van SHG. Uit het onderzoek blijkt dat ouders die door hun kinderen worden mishandeld, zich schuldig voelen en zich schamen. Daarom komen ze er niet snel mee naar buiten.

Omvang

De werkelijke omvang van dit geweld in Nederland is niet bekend. ‘Waarschijnlijk is die groter, omdat de meldingen het topje van de ijsberg zijn,’ benadrukt Annemiek Goes.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht