Well-being

Gelukkig zijn in het Nu

Gelukkig zijn is belangrijk op het moment dat het er is. De geluksmomenten in het leven volledig kunnen grijpen is een belangrijke vaardigheid, die we niet leren op school. Het hier en nu volledig benutten in het gelukkig zijn, zou een onderwerp voor een heel trainingsprogramma kunnen zijn.

Geluk

Sommige mensen hebben gemengde gevoelens over gelukkig zijn. Als ze het zijn, worden ze er zenuwachtig van en gaan ze dingen zoeken waarover ze minder gelukkig zijn. Dan is er weer evenwicht tussen geluk en ongeluk.

Bang voor geluk?

Waarom bang zijn voor geluk? Waarom gelukkig zijn als gevaarlijk ervaren? Omdat als je het hebt of bent, je bang wordt voor de tijden dat het er niet zal zijn. Wij willen ons vaak al indekken tegen tijden die minder zijn of waarin we moeten voelen dat we ongelukkig zijn.

Daarom kunnen sommige mensen niet gelukkig zijn. Juist omdat ze dan in gedachten en gevoelens al naar de toekomst gaan, waarin er wellicht minder geluk zal zijn. De pijn die ons te wachten staat is erger, omdat we niet weten wanneer die gaat komen.

 

Liever willen we nu de pijn voelen dan wachten totdat die onvoorspelbaar de hoek om komt zeilen. Veel mensen worden al ongelukkig door de onvoorspelbaarheid en de onzekerheid of – en wanneer – ze zich minder gelukkig gaan voelen. Daarom zoeken ze nu, midden in hun geluk, al naar zaken die hen een beetje ongelukkig maken. Hierdoor proberen ze de harde overgang van gelukkig naar ongelukkig zijn al een beetje te verzachten. Soms zeggen mensen: ik ben zo gelukkig dat ik er bang van wordt, dit kan alleen nog maar minder worden.

 Pijn voelen

We willen nu al een beetje pijn voelen, zodat het straks minder pijnlijk zal voelen. Helaas kan dat niet. Van tevoren al pijn voelen is niet mogelijk. Op pijn kunnen we ons niet voorbereiden, omdat je pijn altijd in het hier en nu voelt. Pijn heeft het kenmerk dat het zich aandient in het moment. Niet vooraf of achteraf.

Recept: Grijp geluk onmiddellijk als je het voelt, knijp niet te hard, anders glipt het uit je hand als een geschilde perzik. Neem de happen langzaam en gulzig, voordat je de pit bereikt. Stop de pit in de aarde en wacht geduldig op de volgende perzik voor opnieuw intens geluk. Wachten tot de oogst kan ook heel gelukkig maken.

 

Drs. Joke Land.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht